· 

Antarctica 2021 - Is this just fantasy?

Voor de kust van Tierra del Fuego, 10 december 2021. 

Waar waren we gebleven? Geland op Antarctica, juist!  

 

Het vervolg....

In deze tijd van het jaar wordt het hier niet donker. De klok rond kunnen we genieten van deze ijswereld. En reken maar dat we dat doen! Het is dus in de heel vroege ochtend van 7 december dat we deze scenes zien passeren. Soms kunnen woorden niets toevoegen....

 

Na een breakfast with a view hijsen we ons in onze poolkledij voor de zodiac-excursie rond Spert Island. Vanop het schip lijken het slechts enkele rotsen in de zee.

De zon schijnt uitbundig, er is niet teveel wind, we zijn benieuwd!

Onze zodiac vaart recht naar twee andere zodiacs die iets verderop in de baai liggen. Is het een safety-briefing? Is het een covid-test? Nee dat is het niet. Het is een glaasje champagne, dat je op het water ziet....

 

 

We varen een smalle doorgang tussen twee rotsen in. Daar gaan we... En zoveel schoonheid hebben we zelden gezien. We lijken wel in een parallel universum terecht gekomen.

Hoeveel superlatieven we ook uit de kast zouden halen, ze volstaan niet om deze unieke ervaring te verwoorden. Beelden dan maar.... want die zeggen meer dan 1000 woorden!

 

Foto: Alan Fernandez
Foto: Alan Fernandez

 

Als we in het normale universum terugkeren, ligt ons expeditieschip Silver Cloud mooi in het zonnetje te vragen om gefotografeerd te worden.

Echter niet voordat we nog enkele pinguïns aan te telling toegevoegd hebben!

 

Terug aan boord, lunch aan dek, tijd voor een rondje jacuzzi, zwembad of zonnebad. Ondertussen wordt het anker gelicht en varen we naar Mikkelsen Harbour, genietend van de feeërieke antarctische omgeving.

 

 

Mikkelsen Harbour is een beschutte baai op Trinity Island, met 180° graden imposante gletsjers rondom rond. In het midden van de baai ligt een klein eilandje, D'Hainaut Island, en dat wordt onze landingsplaats! Het eilandje is nog grotendeels bedekt met een dik pak sneeuw. Hier en daar zijn er al enkele sneeuwvrije zones en die worden onmiddellijk ingepalmd door ezelspinguïns die er hun ei kwijt willen.

Die pinguïns lopen zomaar niet willekeurig rond. Ze volgen de pinguïn highways!

Aangezien wij ons hier in hun territorium bevinden, moeten we rekening houden met de lokale verkeersregels. Pinguïns hebben altijd voorrang! 

Hier voelen we ons echt op de zuidpool! Snijdende wind, metersdikke sneeuwlaag, gletsjers zover het oog reikt. Pinguïns. Pelsrobben. Vogels.

Wat.een.unieke.ervaring!

 

D'Hainaut Island, in het midden van Mikkelsen Harbour. De lijnen door de sneeuw zijn pinguïn highways, de zwarte stipjes pinguïns.
D'Hainaut Island, in het midden van Mikkelsen Harbour. De lijnen door de sneeuw zijn pinguïn highways, de zwarte stipjes pinguïns.
Pinguïn Highway kruispunt. Voorrang voor pinguïns
Pinguïn Highway kruispunt. Voorrang voor pinguïns

 

De briefing 's avonds leert ons dat het weer er morgen een pak minder goed uitziet. Dit is Antarctica!

Op onze route noordwaarts houden we nog twee stops op de South Shetlands: Whalers Bay op Deception Island in de voormiddag en de laatste halte bij Half Moon Island in de namiddag. 

En we worden alvast gewaarschuwd dat de terugvaart naar Punta Arenas niet over een Drake Lake zal gebeuren.

 

Maar dat is voor de volgende aflevering!