· 

5 tot de verbeelding sprekende archipels...

.... die we in het kader van een astroreis bezochten.

Maar er zijn nog veel meer goeie redenen om ze te bezoeken....

Ontdek ze hieronder.

En pak dan je koffers....

1/ Malediven

 • Waar?
  Indische Oceaan, ten zuidwesten van India

 • Waarom een bezoek waard?

          (do we need to say more?)

 • Beste reistijd?
  December tot april (droog seizoen).  Is het hele jaar door warm en zonnig, maar juli en augustus zijn de natste maanden (en dan bedoelen we NAT)

 • Astroreis?
  We namen er de langste ringvormige zonsverduistering van de eeuw waar in januari 2010

2/ Caraïben

 • Waar?
  Atlantische Oceaan - Caraïbische zee (ten zuidoosten van de V.S.)

 

 • Waarom een bezoek waard?
  Hagelwitte stranden, palmbomen, kristalhelder water,....  Maar ook tropisch regenwoud in het binnenland van een aantal eilanden, zoals Guadeloupe of Martinique.  Actieve vulkanen, de creoolse keuken,....

 

 • Beste reistijd?
  Januari en februari zijn de droogste maanden.  Jaarrond temperaturen tussen 25° en 30°C.  Kans op tropische stormen, inclusief orkanen, vanaf juli tot november.

 • Astroreis?
  De totale zonsverduistering van februari 1998 - de allereerste astroreizen-eclipsreis! - bracht ons naar Guadeloupe.  Dit Frans overzees gebied maakt deel uit van de zgn. Kleine Antillen, ook West Indische eilanden genoemd.  Naast een geslaagde eclips waarneming beklommen we er ook de Soufrière, een actieve vulkaan en het hoogste punt van het eiland.

3/ Faroer eilanden

 • Waar?
  Noord-Atlantische Oceaan, halfweg tussen Schotland, IJsland en Noorwegen

 • Waarom een bezoek waard?
  De Faroer zijn een paradijs voor vogelliefhebbers. Meer dan 300 soorten worden er waargenomen, waaronder meer dan 200 soorten trekvogels. Met stip onze favoriet: de papegaaiduiker (EN: Puffin, Faroers: Lundin).  Verder kan je hier prachtige wandelingen maken en is er een verrassend groot aanbod aan culturele activiteiten. En wist je dat ze op de Faroer meer dan 50 verschillende varieteiten van schapen onderscheiden?

 • Beste reistijd?
  Net zoals in de Caraïben is februari de droogste maand (want deze maand telt slechts 28 dagen :-)).  Daarmee houdt de vergelijking met het Caraïbische klimaat op....  Laat het duidelijk wezen: voor een zonnige strandvakantie ben je hier niet aan het juiste adres. Maar vanaf april tot en met augustus heerst hier best een goed klimaat. Met heel lange dagen en aangename temperaturen rond de 20°C.  Dit zijn ook de beste maanden voor vogelspotting. Door de invloed van de Golfstroom wordt het hier tijdens de wintermaanden trouwens nooit berekoud.

 • Astroreis?
  In 2015 was dit onze bestemming om de zonsverduistering van 20 maart - die in België gedeeltelijk was maar op de Faroer totaal - waar te nemen. 

4/ Galapagos eilanden

 • Waar?
  Stille Oceaan, ter hoogte van de evenaar, 1000 km van de westkust van Zuid-Amerika
 • Waarom een bezoek waard?
  Dé droom van elke natuurliefhebber! Reuzeschildpadden, zeeleguanen, albatrossen, pinguins (!), zeeschildpadden, leguanen, blauwvoet jan van genten, zeehonden, Sally Lightfoot krabben, pelikanen, fregatvogels, walvissen, dolfijnen,....
  De evolutie met je eigen ogen aanschouwen...  
  Overtuig jezelf...
 • Beste reistijd?
  Het hele jaar!  Er zijn wel belangrijke seizoensverschillen.  December t.e.m. april valt de meeste regen maar is het wel warm.  De beste maanden om te snorkelen.  De overige maanden zijn droger, maar koeler en er is vaak sluierbewolking of lage mist.  De minst toeristische maanden zijn september en oktober.  Het waait dan wel vaak erg hard.
  Ga je voor een bepaalde diersoort, dan kies je best je reistijd in functie hiervan. Wil je bijvoorbeeld albatrossen zien, dan ga je best tussen april en november.
 • Astroreis?
  In 2009 - het internationale Darwin-jaar - zochten we de "Sterren op de evenaar".  We vonden zowel de evenaar als de sterren.  Want de echte sterren van de Galapagos zijn natuurlijk de dieren!
  UPDATE december 2018: Er staat een nieuwe astroreis naar de Galapagos in de astroreizen-planning! In januari 2020 kan je mee op een unieke 12-daagse cruise doorheen de Galapagos-archipel!

5/ Hawaii

 • Waar?
  Stille Oceaan, ten zuidwesten van de VS, ten zuidoosten van Japan, ten noordoosten van Australië.  De Hawaii archipel is de noordelijke grens van Polynesië.

 • Waarom een bezoek waard?
  We zouden kunnen schrijven over de stranden en de palmbomen, .... en ja hoor, die zijn er in overvloed... Maar Hawaii is zoveel meer...  De actiefste vulkaan ter wereld bijvoorbeeld. Metershoge surfgolven. Pater (ondertussen Sint) Damiaan. Pearl Harbour.  Walvissen en dolfijnen. Zonnende zeeschildpadden. En één van de grootste sterrenwachten ter wereld!

 • Beste reistijd?
  Gans het jaar!  Hawaii wordt vaak beschouwd als een typische "winterbestemming" maar hou er rekening mee dat het tussen november en maart geregeld regent!  Wil je walvissen zien, moet je wel voor dit seizoen kiezen!  April tot juni zijn de kalmste maanden, alhoewel dat relatief is, want in Hawaii is het altijd hoogseizoen.

 • Astroreis?
  Om 10 jaar astroreizen te vieren, trokken we in 2007 voor de eerste keer naar Hawaii - die grote sterrenwacht, weet je wel!  We keerden terug in 2010, een jaar na de heiligverklaring van Damiaan, om er zijn voetsporen te volgen.  We reisden een derde maal terug voor de walvissen.

 • Meer info over Hawaii

... en dan hebben we het nog niet gehad over de Canarische eilanden, waar de allereerste astroreis heenging en die we ook nu nog vaak bezoeken.  Lees er meer over in deze blogpost.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0