· 

Herinneringen aan Hawaii...

In januari 2014 reisden we naar  Hawaii.  Het was reeds ons derde bezoek aan deze exotische archipel, maar de eerste keer in het "walvisseizoen".  Whale watching stond dan ook hoog op de agenda van deze reis.

Enkele reisimpressies, vergezeld van wat foto's...

 

 

Ja, als je naar Hawaii wil, moet je er een lange reis voor over hebben... We vlogen van Brussel, via Frankfurt en Los Angeles, naar Hilo, een reis van ongeveer 30 uur.  Ja, je bent dan wel een beetje groggy tegen de tijd dat je voet op Hawaiiaanse bodem zet, maar een kermis is een geseling waard....

Hilo, gelegen op Big Island, het grootste eiland van de Hawaii-archipel, was dus het startpunt voor een rondreis die ons naar 3 eilanden zou voeren.  Naast Big Island (of het eigenlijke "Hawaii") bezochten we Kauai en Oahu.

 

HILO

Er zijn twee dingen die je zeker moet bezoeken als je in Hilo bent.  Het ene is de "Hawaii Tropical Botanical Garden", een schitterende tropische tuin.  Het andere is het Pacific Tsunami Museum.  Dit kleine maar bijzonder interessante museum is gewijd aan... jawel, tsunami's...  Hilo werd in het verleden een aantal keren getroffen door vloedgolven, en mede daardoor werd Hawaii het hoofdkwartier van het Pacific Tsunami Warning Centre, gevestigd op Oahu.

Hieronder enkele foto's van de Hawaii Tropical Botanical Garden.

VOLCANO NATIONAL PARK

Op Big Island bevindt zich de actiefste vulkaan ter wereld: de Kilauea.  Een bezoek aan Hawaii zonder een bezoek aan het Volcano National Park is dan ook ondenkbaar.

Midden in dit park bevind zich de Halema'uma'u krater, die sinds 2008 terug actief is.  Overdag zie je enkel een stoompluim, maar van zodra het donker wordt, kleurt de rookpluim oranje, door de hitte van het lavameer in de krater.

Een nachtje verblijven in het Volcano Hotel, met zicht op dit natuurspectakel vanuit je slaapkamer, is dan ook een aanrader!

 

MAUNA KEA

Een bezoek aan de Mauna Kea en de aldaar gevestigde sterrenwacht had een  hoogtepunt van onze Hawaii-reis moeten worden.  Had... want, alhoewel subtropisch, kent Hawaii ook seizoenen, en wij waren daar in de winter...  Dan durven de eilanden al eens op het pad van pacifische depressies te liggen, die regen, veel regen brengen.  En op 4000 meter hoogte... sneeuw, veel sneeuw...

Onze geplande Mauna Kea excursie werd dan ook genadeloos afgelast....

Webcam beeld van de Keck telescoop, op het moment dat wij ons bezoek gepland hadden...
Webcam beeld van de Keck telescoop, op het moment dat wij ons bezoek gepland hadden...

WHALE WATCH EXCURSIE NR 1

Vanuit Kona, de populairste badplaats op Big Island, ondernemen we een boottocht om walvissen te spotten.  De Humpback whales of Bultruggen migreren elk jaar omstreeks december vanuit Alaska naar Hawaii, om er te paren en te kalveren.  Ze blijven hier dan tot april-mei, en keren dan terug naar het noorden.

Vanuit ons hotel konden we al geregeld walvissen waarnemen, zij het vanuit de verte.  We hopen natuurlijk om ze vanaf de boot van dichterbij te kunnen bewonderen.

De boottocht is in alle opzichten een succes.  Het weer is schitterend, we zien veel walvissen, en tijdens de terugvaart worden we vergezeld van een school spinner dolphins.

KAUAI

Van Big Island (het meest oostelijke eiland) vliegen we, via een korte tussenstop op Oahu verder naar Kauai (het meest westelijke eiland).

We nemen onze intrek in het Kauai Beach Resort en zullen vanhieruit de "Garden Isle" verkennen.

 

WAIMEA CANYON & KOKE'E STATE PARK

De "Grand Canyon van de Pacific" zoals de Waimea Canyon ook wel genoemd wordt, is zeker één van de belangrijkste bezienswaardigheden op Kauai.

De weergoden zijn ons gunstig gezind, we genieten de ganse dag van schitterend weer, en dat is niet zo vanzelfsprekend hier.  De Waimea Canyon is nl. een erosie-canyon, ontstaan door de extreme regenval die hier voorkomt.  Met zo'n 11 m. neerslag per jaar is de Mount Wai'ale'ale één van de natste plekken op aarde.  En wij genieten hier van een wolkenloze hemel en een stralende zon!

Vanaf de Kalalau lookout hebben we een prachtig uitzicht en spotten we in de verte alweer talrijke walvissen.

WHALE WATCH EXCURSIE NR 2

Voor onze tweede walvisvaart kozen we voor een kleine, snelle en wendbare zodiac.  Een goeie keuze!  En ook het weer zit mee - de voorspellingen waren nochtans barslecht (weer zo'n pacifische depressie...) maar blijkbaar zitten de Hawaiiaanse weermannen er ook al wel eens naast...

Met dank aan medereizigster Petra Pattyn voor de schitterende foto's!

OAHU - WAIKIKI

Vanuit Kauai vliegen we naar Oahu, het hoofdeiland van de Hawaii-archipel.  De drukte van Honolulu en Waikiki vormen een behoorlijk contrast met het landelijke Kauai!

We logeren in het Pacific Beach hotel, een goeie keuze want recht aan het strand van Waikiki gelegen.

Waikiki is hét toeristische zwaartepunt van Hawaii...

Hou je van volle stranden, shoppen, bars, restaurants, luxe hotels, oversized Amerikanen en trendy Japanners, dan is Waikiki the place to be!  Hou je niet zo van dit alles, dan is een bezoek aan Waikiki alsnog de moeite waard.   Een Hawaii-Five-O coctail drinken in het Hilton hotel, mega-lekkere kaastaart eten in the Cheesecake Factory, live Hula-muziek op de strandpromenade, surfers gadeslaan bij zonsondergang... ondanks de drukte en het hoge commerciële gehalte blijft Waikiki een belevenis!

PEARL HARBOUR

Geen Hawaii-reis zonder bezoek aan Pearl Harbour ....

Vroege opstaan is de boodschap als je geen uren wil wachten voor het bezoek aan het USS Arizona Memorial.  

 

THE NORTH SHORE

We sloten onze reis af met enkele dagen relaxen aan de North Shore van Oahu, het mekka van de surfcultuur.

Reactie schrijven

Commentaren: 0