· 

Tenerife? Tenerife!

Ga je naar Tenerife en wil je wel eens afwijken van de platgetreden paden? Dan zijn hier 10 dingen die de meeste toeristen die Tenerife bezoeken niet doen…

 

10. Neem de kabelbaan naar de Pico del Teide

Toegegeven, dit is niet zo exclusief, want velen die het Nationaal park van de Teide bezoeken, nemen de kabelbaan. En deze activiteit is meer dan de moeite waard! Dus verdient dit toch een plaatsje in deze top10.

De kabelbaan brengt je tot 170 meter onder de top van de Pico del Teide. Om helemaal tot de top te klimmen, heb je een permit nodig. Zonder permit kan je een mooie wandeling maken over een ruw lavapad, tot aan het uitzichtspunt naar het noorden van het eiland. Let wel op: zuurstof is schaars op deze hoogte, en je voorziet best warme kleren en stevig schoeisel!

Het hoogtepunt van Tenerife.... Letterlijk.

9. Klim naar de Paysaje Lunar.

Hou je wel van een stevige wandeling, maar niet van de adembenemende hoogte van de Pico del Teide, dan is de wandeling naar de Paysaje Lunar een goed alternatief. Je zal er trouwens veel minder volk tegenkomen dan boven op de Teide....

Deze wandeling vertrekt vanuit Vilaflor, het hoogste dorp van Spanje, gelegen op de zuidflank van de Teide. Het is een stevige klim, door de “Corona Forestal”, het pijnboomwoud, tot aan de Paysaje Lunar of het Maanlandschap. Dit zijn afzettingen van puimsteen, lang geleden uitgestoten door vulkanische erupties, door wind en water geërodeerd tot feeërieke landschapsformaties waarin sommigen een maanlandschap zien….

Geniet na de wandeling van een frisse pint op een terrasje in het historische dorpje Vilaflor, of van een lokaal wijntje bij de biologische wijnmaker vlakbij Vilaflor. 

8. Bewonder Vlaamse kunst in de kathedraal van La Laguna.

Het historische centrum van La Laguna, de voormalige hoofdstad van het eiland, is cultureel werelderfgoed. Het is het mooiste historische stadscentrum van de Canarische Eilanden!

Een van de bijzonderste kerken van de stad is de kathedraal, voluit el Catedral de Nuestra Señora de los Remedios.

Het hoogtepunt van het interieur van de kathedraal is de kapel van El Virgin de los Remedios. Het barokke altaarstuk is het grootste van de Canarische eilanden. Het dateert uit de 18de eeuw, met een indrukwekkende set van zeven panelen, geschilderd door Hendrick Van Balen, de leermeester van Van Dyck.

"LagunaCathedral23" by Koppchen - Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LagunaCathedral23.jpg#/media/File:LagunaCathedral23.jpg
"LagunaCathedral23" by Koppchen - Own work. Licensed under CC BY 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:LagunaCathedral23.jpg#/media/File:LagunaCathedral23.jpg

7. Waan je in de tropen in de plantentuin van Puerto Cruz

Aangelegd in 1788 in opdracht van de Spaanse koning Carlos III, met de bedoeling om tropische planten uit Zuid-Amerika hier te laten wennen aan het klimaat voordat ze in de parken en tuinen van het Koninklijke hof werden geplant.

In de Jardin de Acclimatisation, zoals de plantentuin officieel heet, staan prachtige bomen en planten die van belang zijn vanwege hun omvang, leeftijd, zeldzaamheid of herkomst uit verre streken.

6. Wandel rond de jongste vulkaan van Tenerife

De laatste vulkaanuitbarsting op Tenerife dateert van1909. Het was toen echter niet Teide die uitbarstte. De boosdoener van dienst was Chinyero. Gelegen ten zuidwesten van de Pico del Teide, net buiten de grenzen van het huidige nationaal park. Vandaag de dag kan je een mooie rondwandeling maken langs deze vulkaan. Voorzie stevige schoenen en voldoende water, want zeker bij zonnig weer kan het hier behoorlijk heet worden, wanneer je over de gitzwarte jonge lava loopt.

5. Eet vis verser dan vers in Taganana

Mag het eens iets anders zijn dan een all inclusive buffet?

Rijd dan naar Taganana, in het uiterste noordoosten van het eiland (niet voor mensen met hoogtevrees) en gebruik de lunch in één van de authentieke visrestaurantjes aan het strand. Een Canarische soep vooraf, vervolgens vis recht uit de oceaan, vergezeld van papas arrugadas con mojo picón (Canarische aardappelen met saus)! Njammie!

Maak in het terugrijden een stop in het betoverende Mercedes woud, waar je tussen metershoge laurierstruiken en boomheide kan wandelen.

4. Daal af in een lavatunnel

Lavatunnels worden gevormd als bovenop een actieve lavastroom een ononderbroken harde korst ontstaat, die steeds dikker wordt en een dak vormt waaronder het gesmolten gedeelte van de lava verder kan stromen. Eens de vulkanische activiteit stopt, loopt de tunnel leeg en blijft een ondergrondse natuurlijke gang over.

Op Tenerife bevindt zich één van de langste lavatunnels ter wereld, de 18 (!) km lange Cueva del Viento. Bezoek aan deze lavatunnel is mogelijk met begeleiding van gidsen. Maar een goed bewaard geheim is dat er een kleine, zeer toegankelijke lavatunnel is langs de TF38, de route van Chio naar het Nationaal Park.

3. Doorkruis de Siete Canadas

Ongetwijfeld één van de mooiste wandelingen op Tenerife! Deze 16 km lange wandeling start aan het bezoekerscentrum El Portillo en eindigt aan het Parador hotel. Het is een gemakkelijk en goed begaanbare weg en er moeten geen grote hoogteverschillen overwonnen worden. De landschappen waardoor je wandelt zijn adembenemend en het lijkt wel of je helemaal alleen bent op het eiland… Als je de wandeling in mei/juni onderneemt, kom je hier de mooiste Tajinastes (*) van Tenerife tegen.

(*) De Tajinaste is een plant uit de familie van de ruwbladigen (Boraginaceae) die endemisch is op de Canarische Eilanden.

2. Geniet van de zonsopkomst vanaf de Montana Blanca

Een stevige klim, maar over een breed en goed begaanbare weg.

Start je wandeling in het pikkedonker, zo'n anderhalf tot 2 u voor zonsopkomst. Wandel zonder zaklamp, je ogen zullen snel wennen aan het duister en bovendien heeft de witte berg zijn naam niet gestolen, je zal verbaasd zijn hoe goed je ziet in het donker eens je ogen aangepast zijn.

Kleed je wel heel warm aan, want de momenten voor zonsopkomst zijn het koudst, je bent gegarandeerd helemaal bezweet en de wind kan hevig tekeer gaan boven op de witte berg.

Maar je wordt beloond met een zonsopkomst die je gegarandeerd van je hele leven niet meer vergeet...

1 Ga een nachtje sterren kijken aan Los Roques de Garcia

Deze website heet niet voor niets "Astroreizen"...

Tenerife is het eerste astronomisch reservaat ter wereld, en één van 's werelds grootste sterrenwachten is hier gevestigd.

Maar je hoeft geen professionele astronoom te zijn om van het sterrenspectakel te genieten.

Als de mensenmassa's bij Los Roques de Garcia verdwenen zijn, en de ondergaande zon op de omringende bergen een prachtig kleurenpallet tevoorschijn getoverd heeft, verschijnt hier een onwaarschijnlijke sterrenhemel...

Foto: © Otto Dehulsters
Foto: © Otto Dehulsters

Bekijk ook de foto's van de astroreis naar Tenerife in mei 2015:

- panorama foto's

- foto-album

Reactie schrijven

Commentaren: 0