· 

Antarctica 2021 - proloog (deel 2)

Punta Arenas, 1 december 2021

 

Waar waren we gebleven? De eerste negatieve test was binnen, juist!

Het vervolg....

Iedereen test negatief, oef! Tijd voor een dagje Santiago. Of toch geen heel dagje? We vernemen dat we, in tegenstelling tot eerdere berichten, toch nog een extra test moeten doen om aan boord te mogen. Aangezien we inschepen op 30 november, moeten we een testresultaat van uiterlijk 29 november kunnen voorleggen. En wij werden op 28 november getest.  Geen probleem, het wordt een snelle antigeen-speekseltest, eens spugen in een potje, niet moeilijk.  De dame die de testen komt afnemen heeft vertraging, druk verkeer in Santiago... Geen probleem, eens spugen in een potje, dat kan niet te lang duren. We verzamelen in een seminar-lokaal in het hotel en zijn toch wat verbaasd als de dame de inmiddels bekende neuswissers tevoorschijn tovert.

Een voor een moeten we op de stoel vooraan plaatsnemen en onder het goedkeurend oog van de ganse groep wordt de test uitgevoerd.

De test-dame gaat minutieus te werk. Registreren van de persoonsgegevens (je wil niet het foute testresultaat op je hals krijgen), handschoenen aan, uitpakken van staafje, potje, plaatje. Diiiieeep in beide neusgaten peuteren, goed roeren in het potje, druppelen op het plaatje, plaatje netjes in de rij leggen. Handschoenen wegwerpen. De volgende... 

Tja dat neemt toch wel wat tijd in beslag. Daar gaat onze lunch, want seffens vertrekken de bussen (we rijden in 2 bussen, maximaal 15 personen in 1 bus....) voor de stadstour.

Gelukkig is iedereen nog steeds negatief - oef - en de rest van de dag verkennen we Santiago, eten ijsjes, plonzen even in het rooftop-zwembadje van het hotel, genieten van de geweldige Chileense wijnen en heerlijke Zuid-Amerikaanse keuken. En tellen af naar morgen, voor de echte start van het grote avontuur!

Daarvoor moeten we vroeg uit de veren! Om 6.30 u. vertrekken we - in twee bussen - naar een private terminal van de luchthaven. We droppen er onze koffers,  die we pas in onze kajuit zullen terugzien, ondergaan de obligate security-check en worden vervolgens vergast op .... champagne!  We beginnen ons in de juiste sfeer te voelen!

 

Het vliegtuig heeft wat vertraging maar dat baart ons geen zorgen. We zijn in goed gezelschap, de sfeer is opperbest. Iedereen zit nu wel te popelen om aan het echte werk te beginnen, maar ach, 1 uurtje extra wachten kan er nog wel bij.

 

De vlucht zelf verloopt prima en diegenen die het geluk hebben om aan de juiste kant van het vliegtuig te zitten, krijgen fenomenale zichten op de Patagonische gletsjers en de rotspieken van Torres del Paine.

 

Het ontschepen neemt tijd in beslag, rij per rij, nog eens een controle van paspoort en de negatieve test, en dan worden we op bussen gezet - het blijkt mission impossible om onze ganse groep op 1 bus te krijgen, maar ach, het is toch maar voor een transfer naar de boot. Dachten we. Fout. We krijgen een enigszins wazige uitleg dat we nog niet naar de boot kunnen, want dat die nog niet is vrijgegeven door de Chileense autoriteiten, en inschepen mag pas als dat proces afgerond is. Dat gaat nog minimaal twee uur duren.... In die tijd krijgen we een sightseeing - tour door Punta Arenas (uitstappen en wandeling maken is uit den boze, want dan gaan we uit onze bubbel en dat is te mijden.)

We krijgen niet echt duidelijke info over wat er precies aan de hand is. Maar reisleider Werner, die een woordje Spaans verstaat, vangt wat van de onderlinge communicatie op en hoort woorden als "besmettingen", "desinfecteren", "quarantaine", "testen",....  en ziet in het diepst van zijn gedachten al het danteske beeld van heel onze groep terugkerend met het vliegtuig richting Santiago... 

Zover komt het gelukkig niet.

Na -tig blokjes rondrijden door Punta Arenas komt de verlossende boodschap: "we go to the pier now".

Dan volgen nog enkele rondjes "aanschuiven, papieren tonen, temperatuur meten, gezondheidslijst invullen, verklaringen tekenen" maar tegen 19 u. is iedereen aan boord en ingechecked.

Laat het avontuur beginnen! Maar dat zal pas voor morgenochtend zijn, want door alle gebeurtenissen van de voorbije uren is het niet meer mogelijk om vandaag nog uit te varen. Dat laten we niet aan ons hart komen want we dompelen ons vanaf nu onder in de geneugten van 5 sterren-scheepsleven.

 

 

 

WORDT VERVOLGD!

 

P.S. Wat was er nu precies aan de hand?  Ons schip Silver Cloud werd, bij terugkomst van haar eerste Antarcticacruise van het seizoen (en haar eerste cruise sinds de pandemie), de toegang tot de haven ontzegd. Ze moesten verplicht de gele quarantainevlag hijsen tot iedereen aan boord, bemanning en passagiers, een negatieve PCR-test kon voorleggen. En dat na 20 dagen op zee zonder enig ander menselijk contact dan de scheepsbubbel, met bovendien een snelle antigeentest voor iedereen halverwege de reis.... Verstrenging van de regels van de ene dag op de andere, geen ontkomen aan...

Iedereen testte gelukkig negatief en het schip werd vrijgegeven, maar inmiddels waren wel heel wat uren verstreken en diende de planning te worden aangepast. 

 

 

<<< Naar het vorige verhaal           >>> Naar het volgende verhaal