· 

Nagenieten van Bach, Mozart en de Stilte...

Onder de bezielende leiding van muziekvirtuoos Sigiswald Kuijken, zijn echtgenote Marleen Thiers en dochter Marie Kuijken werden twee groepen Davidsfonds Cultuurreizigers ondergedompeld in de wereld van Bach, Mozart en de Stilte.

 

Of de deelnemers ervan genoten hebben?

We laten ze zelf aan het woord:

 

"Het was en prachtige, leerrijke en sfeervolle reis."

 

"Een bijzondere ervaring op vele manieren. Een heerlijk verlofgevoel, gekoppeld aan de uitleg van de muziek , het beluisteren ervan.... zodat de stilte en de meditatiemomenten zeer concreet ervaren werden!"

 

"De reis was een fantastische ervaring en bood meer dan ik verwacht had!"

 

"Bedankt voor doorsturen van de tekst van het gedicht van Rumi. Een intense herinnering aan een intense en boeiende week die nog lang zal blijven hangen..."

 

"Wat ik heel tof vond: dat we bijna allemaal van dezelfde generatie waren, met dezelfde background.  Daarom konden we heel goed met mekaar van gedachten wisselen, op een heel hoog "wetenschappelijk" niveau."

 

"Prachtige streek, zeer goed muzikaal programma.  Excellente spreker! Prachtige, sublieme muzikale avonden beleefd."

 

"Zeer rijke ervaring op muzikaal en op persoonlijk vlak, die ik meedraag in mijn leven. Ik voelde mij een week op een andere planeet door de harmonieuze samenhang tussen de inhoud van het programma, de sfeer van het kasteel en de omgeving, de interactie met Sigiswald en de andere reisgenoten.  Geslaagd in alle opzichten."

 

"De eenvoud en de spontaniteit van Sigiswald en Marleen.  Originele locatie en schitterende muziek.  Boeiende uitstappen.  Lekkere Italiaanse keuken."

 

"De muziekreis naar Proceno was op alle gebied een meevaller.

De locatie met het schitterende Castello di Proceno, de mooie muziek en de goed begeleide uitstappen.  Alles paste wondermooi in elkaar.

Moeilijk om er iets uit te pikken, maar wat mij wel zal bijblijven is wat Sigiswald Kuijken ons leerde over De Toverfluit ( Mozart ).  Dit stuk zal ik vanaf nu helemaal anders gaan beluisteren."

 

Ook de familie Kuijken blikt tevreden terug op de voorbije 2 weken.

 

Sigiswald: "De Proceno-weken 2015 van de Davidsfonds-Cultuurreizen zijn alweer voorbij - voor mij persoonlijk zijn ze altijd een buitenbeentje vergeleken met wat ik verder als musicus doe. Wat daarbij vooral blijft hangen is precies dàt wat je als musicus vaak niet genoeg kunt hebben: nader en dieper contact met het geïnteresseerde publiek dat vol motivatie en belangstelling afkomt. Dat contact en het samen verder uitdiepen (soms heel ernstig en soms op luchtiger manier) van de geboden materie is ook voor mij telkens opnieuw een uitdaging - en het mooiste daarbij is te merken hoe de innerlijke beleving (ja : van Bach, Mozart en de stilte !) voor zovelen nauw aansluit op het dagelijks leven met al het wel en wee dat eraan vast hangt. Voor sommigen is dit een ontdekking - anderen kennen het fenomeen al lang en kwamen misschien vooral daarom naar Proceno…

Ik dank alle deelnemers uit de grond van mijn hart - het is altijd weer een nieuw, aangenaam en betekenisvol avontuur, en ook een essentiële confrontatie !"


 

Marie: "De weken doorgebracht in het kasteel van Proceno zijn een jaarlijks terugkerend feest voor mij: in de intieme sfeer van de avondconcerten en petit comité kan ik mezelf geven als pianiste en zanger, en nadien kan ik met sommige deelnemers terugblikken of wat dieper ingaan op muzikale facetten, tijdens informele gesprekken aan tafel, of aan de rand van het zwembad..."

 


Marleen: "Als vrouw van Sigiswald Kuijken, die samen met hem en met onze (in Italië wonende) dochter Marie Kuijken, deze Davidsfonds weken in Proceno telkens met hen beiden mee opbouw, ben ik iedere keer ontroerd als deelnemers mij na afloop hun dank komen uitspreken.

Vaak hoor ik van hen dat ze véél verwacht hadden van deze week, maar dat al hun verwachtingen overtroffen werden.

Zulke woorden maken mij dan sprakeloos en stom, en daarom geef ik hier alleen nog woorden van Plato door, die de weken met "Bach, Mozart en de stilte” misschien kunnen helpen situeren :

 

Muziek is een mentaliteit.

Zij geeft een ziel aan de wereld,

vleugels aan de geest,

kracht aan de verbeelding,

charme aan de treurigheid,

vreugde en leven aan alles op aard.

Zij ligt aan de oorsprong

en is deel van al hetgeen

dat goed, waar en schoon is."


 


Wat maakte deze twee weken, voor het tiende jaar op rij, tot een succesformule?

Het reisconcept, een muziekseminar gekoppeld aan culturele uitstappen, met als kers op de taart elke avond een huisconcert, is uniek in de reiswereld!

Voeg er musici van wereldformaat, een authentieke locatie, een omgeving rijk aan bezienswaardigheden, mooi zomerweer en een ervaren reisleider aan toe, en je hebt een intense ervaring die nog lang nazindert bij de deelnemers.


Het muziekseminar

Naast een beknopte synthese van de muziekgeschiedenis doorheen de eeuwen, besteedt Sigiswald uitgebreid aandacht aan Bach en Mozart. 

Bach's Cantate "Bleib bei uns, denn es wird Abend werden" wordt tot in de details ontleed en toegelicht, zodat dit muziekstuk nooit meer hetzelfde klinkt...

Daarna is Mozarts "Die Zauberflöte" (De Toverfluit) aan de beurt.  Deze muzikale diamant wordt in al zijn facetten belicht.  Niemand blijft onberoerd wanneer de aria's weerklinken op de binnenplaats van de middeleeuwse toren waar het seminar plaatsvindt.

En de Stilte?  Die is er elke morgen tijdens de (overigens geheel vrijblijvende) meditatiesessie.

De locatie

De fundamenten van het Castello Di Proceno gaan meer dan 1000 jaar terug!  Sinds halfweg de 17de eeuw is het kasteel in handen van de familie van gastvrouw Cecilia. Deze bezielende dame zorgt ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt. De kamers zijn heuse musea, met voldoende modern comfort. Eten doen we, als het weer het toelaat, in de lommerrijke tuin.  Hier geniet je van een authentieke Italiaanse keuken!

En de sportievelingen nemen geregeld een duik in het zwembad.

De omgeving

Aan bezienswaardigheden geen gebrek in de boeiende regio waar Lazio, Toscane en Umbrië aan elkaar grenzen. Lees er meer over in deze blogpost.

Werden dit jaar bezocht:

  • Bolsena, gelegen aan het grootste vulkanische meer van Italië.
  • Civita de Bagnoregio, balancerend op de top van een tufsteen-heuvel
  • Pienza en Bagne Vignoni, één en al Toscaanse charme
  • Pitigliano, Sovana en de Etruskische holle wegen, ronduit indrukwekkend.
  • Orvieto, met de impressionante kathedraal.

 

Concerten

Tijdens de dagelijkse huisconcerten wordt een hele waaier aan componisten en muzikale formaties aangeboden: o.a. Sweelinck, Dowland, Purcell, Frescobaldi, Monteverdi, Vivaldi,Telemann en Haendel komen de eerste avonden aan bod, dan zijn er twee concerten rond J.S. Bach en twee rond W.A. Mozart, met uitstapjes tot zelfs Schubert. Sigiswald bespeelt tijdens deze avonden naast verschillende types barokviool ook het viola da gamba, de schoudercello, de cembalo en het fortepiano. Zijn dochter Marie Kuijken, pianiste en sopraan, brengt leven in de brouwerij met haar stem en theatrale voordracht en bespeelt haar cembalo en mozartiaanse pianoforte. Marleen Thiers, echtgenote van Sigiswald Kuijken, versterkt de rangen spelend op barok(alt)viool en viola da gamba. De zo mogelijke combinaties geven aanleiding tot een brede variatie aan muzikale formaties, van solosonates tot duo's en trio's met verschillende instrumenten en/of stem, tot scènes uit opera's en liederen met klavierbegeleiding. Elke avond een verassing!

Elke avond hemelse muziek...

Een keer ook een "echt" concert, georganiseerd door gastvrouw Cecilia en publiek toegankelijk.  Nadat de concertgangers zich tegoed gedaan hebben aan een heerlijk buffet in de tuin, wordt de binnenplaats onder de toren een openlucht-concertzaal. Een unieke ervaring!

Benieuwd naar meer foto's? Bekijk het Proceno foto-album op Flickr

Interesse om mee te gaan volgend jaar?  Van 28 mei tot 4 juni 2016 reizen we opnieuw naar Proceno.

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.