· 

Italië - over de regio van est! est!! est!!!

Al tien jaar reizen we jaarlijks naar Italië, in het kader van onze muziekreizen met Sigiswald Kuijken.

De regio waar Lazio, Umbrië en Toscane aan elkaar grenzen, is onze pleisterplaats.  We verblijven er in het authentieke Castello di Proceno.

 

Staat dit mooie stukje Italië op je reislijst?  Lees dan onze selectie "must do's" voor deze regio.

Umbrië

Zeker niet te versmaden is de oude stad (urbs vetus) Orvieto. De stad dateert al uit de Etruskische tijd en is gebouwd op een tufsteenplateau. Het uitzicht op de stad is onvergetelijk, maar de topper is ongetwijfeld de Duomo, met in de cappella San Brizio de fresco's van Luca Signorelli en Beate Angelico.

Een andere topper in deze stad is de waterput (il pozzo di San Patrizio), in de vorm van een dubbele helix. Leuk om hierin af te dalen, uniek in zijn soort!

 

Toscane

Pienza: het oude vervallen dorpje Corsignano werd volledig herschapen door Paus Pius II (Piccolomino) en is vandaag nog steeds een juweeltje. Je vindt er ook het paleis van Kardinaal Borgia, de latere Paus Alexander VI Borgia.

 

Montepulciano: heel bekend en heel toeristisch, maar zeker een bezoekje waard en dé plek om naar huis te gaan met de typische pecorino kaas en een goeie fles wijn.

 

Saturnia: warmwaterbronnen met travertijn terrassen, zomaar in de vrije natuur en gratis toegankelijk. Pammukale in het klein....  Aan de Cascate del Mulino is het altijd verschrikkelijk druk, maar als je het riviertje stroomop- of afwaarts wat volgt, vind je zeker een rustiger plekje om te baden.  Aanrader!!


De driekhoek Sovana - Sorano- Pitigliano: citta del tuffo.

Oude Etruskische steden met in de nabijheid de mysterieuze holle wegen, uitgegraven door de voor-romeinse beschaving.


Pitigliano wordt ook wel "il piccolo Jerusalem" genoemd, omwille van het middeleeuws joodse ghetto.  Een bezoek waard!

Sovana is ongemeend sfeervol met de zeer oude Romaanse kathedraal, en een nog meer sfeervolle Romaanse kerk. Sovana was de geboorteplaats van Paus Gregorius VII.

 

Bagno Vignoni: in dit merkwaardig dorp is het centrale plein vervangen door een groot zwembad, natuurlijk gevoed door een warme bron. Iets buiten het dorp is er mogelijkheid tot baden in het warme water.

Lazio

Bolsena: De Santa Cristina kerk, beroemd om het wonder van Bolsena, is zeker een bezoek waard.  In juni, met de feestdag Corpus Domini, worden schitterende bloementapijten aangelegd.  In juli is er het feest van de martelares Santa Cristina, een folkloristisch spektakel van de bovenste plank!

Het meer van Bolsena is het grootste vulkanische meer van Italië.

 

Bagnaia met de prachtige renaissance tuinen van Villa Lante, aangelegd door Kardinaal Da Gambara, mag je niet overslaan als je in de buurt bent.

en wat met die est! est!! est!!! ?

Uit Wikipedia: "Est! Est!! Est!!! di Montefiascone is de naam van een wijn uit Montefiascone in Lazio, Italië, veertien kilometer van Viterbo. Het is een eenvoudige witte wijnsoort (gemaakt van de druivensoorten Trebbiano en Malvasia) die vooral bekend is vanwege de bijzondere herkomst van de naam.

 

In het jaar 1111 reisde de Duitse bisschop Johannes Fugger met een groot gezelschap naar Rome om daar de kroning van keizer Hendrik V bij te wonen. Fugger stuurde zijn knecht Martin vooruit om alvast een geschikte herberg te vinden. Hij sprak met hem af dat Martin, wanneer hij een goede herberg gevonden had "Est" ("hier is het") op de deur zou schrijven. Schonk de herberg bovendien ook nog goede wijn, dan zou hij "Est! Est!" op de deur schrijven. Even voor Montefiascone zag de bisschop evenwel een herberg waar op de deur was geschreven: "Est! Est!! Est!!!". Hoewel dit niet was afgesproken, begreep Fugger hier te maken te hebben met een uitzonderlijke herberg waar uitzonderlijke wijn werd geschonken.

 

Fugger is nooit in Rome aangekomen. Hij verbleef drie jaar lang in Montefiascone en dronk zich letterlijk dood. Hij werd begraven in Montefiascone. Hij liet zijn hele vermogen na aan de stad Montefiascone. Op zijn grafsteen staat nog steeds te lezen: "Est Est Est Propter nimium est hic Io Defuk Dominus meus mortuus est" , hetgeen betekent: "Est Est Est, na een overdaad aan Est is mijn meester Johannes Fugger hier gestorven"."

Reactie schrijven

Commentaren: 0