· 

Terug mee met de tijd...

Herinneringen aan het reisseminar "Nu is de tijd" o.l.v. Gerard Bodifee - Kreta, juni 2015

We houden mooie herinneringen over aan het voorbije reisseminar naar Kalamaki, Kreta.

Een week lang dompelde Gerard Bodifee 22 Davidsfonds cultuurreizigers onder in de wondere wereld van "de tijd".

 

Voor het 16de jaar op rij waren we te gast in hotel Philharmonie, in Kalamaki, Zuid-Kreta.  Het concept van de filosofiereizen, samen met het Huis voor Filosofie van Gerard Bodifee en Lucette Verboven, blijft een succesformule.   ’s Morgens de geest voeden tijdens het seminar-gedeelte, ’s namiddags het lichaam wat gunnen tijdens een verkenning van de omgeving of genietend van het goede leven in Kalamaki.


Onze Kretenzische gastheer Vangelis blijft ons verrassen!  In de tuin van hotel Philarmonie bouwde hij, speciaal voor onze groepen, een gloednieuwe seminarieruimte!  Midden in het groen, met grote ramen zodat het buitengevoel blijft, maar met het comfort van een professionele vergaderzaal.  Geen last meer van te brandende zon of te felle wind…

Zo was het....

Zo is het nu....


2007
2007
2012
2012
2015
2015

Het nieuwe paviljoen ligt midden in de tuin, tussen de citrus-, olijf- en granaatappelbomen....

Daar zaten we nu elke voormiddag samen rond de tafel voor cursusgedeelte. Dit jaar was het boek “Nu is de tijd” de leidraad.Waarover gaat dit boek?

 

Tijd is de ervaring van verleden en toekomst. Het verleden is wat niet meer bestaat, de toekomst wat nog niet bestaat. Lijkt het zo, of is het zo? Vergaat alles wat ooit ontstaan is? Maar hoe kan iets dat bestaat, ook weer niet bestaan? Misschien is de ervaring van tijd eerder een indruk die het gevolg is van het onvermogen om kennis te hebben van wat buiten de horizon van de waarnemer valt? Is de werkelijkheid op zichzelf niet tijdloos? Ontstaan verleden en toekomst niet uit een ontoereikende voorstelling van de werkelijkheid? Wat is tijd en wat is tijdloosheid? En hoe gedraagt de tijd zich in een wereld die zich aan de waarnemer toont?

 

Dat zijn de vragen die in dit boek aan bod komen. Het zijn oude vragen die de menselijke geest altijd hebben beziggehouden en waarop filosofie en natuurkunde antwoorden geven, al dan niet bevredigend. En het zijn ook vragen die aanzetten tot reflectie over het eigen bestaan als individu, het ‘ik’ dat zich ‘hier en nu’ bevindt. Is het bestaan als een persoon die de wereld waarneemt en eraan deelneemt, een vergankelijk bestaan of een fragment van een eeuwige, onvergankelijke werkelijkheid? (www.bodifee.be)In zijn onnavolgbare stijl weet Gerard de inhoud van dit boek tot leven te brengen, te duiden en toe te lichten.  Iedereen verwerkt de materie volgens eigen inzicht en neemt ervan mee wat hem/haar het meest aanspreekt….

 

Deelnemer Lieven verwoordt het zo:

 

“Een droomweek in een mooi rustig landschap, in een aangenaam klimaat met een heerlijk zwembad en in een goed gezelschap.

De hoofdverwachting was echter, naast het subjectieve aanvoelen, meer fysisch/filosofisch inzicht krijgen in ruimte en tijd.

En van die sluier werd inderdaad een tipje opgelicht.

Via een elementaire grafiek van ruimte en tijd (t en x), wat afleidingen en beschouwingen over "zijn" en " waarnemen" van gebeurtenissen, kwamen er verassende conclusies naar voren, die blijvend tot verdere reflecties daaromtrent zullen aanzetten.”

 

Gerard zelf vat het als volgt samen:


“Met 22 mensen rond de tafel om na te denken over het verschijnsel tijd. Geen wonder dat de tijd voorbijvloog... De week was te kort....”

 

’s Namiddags trokken we erop uit.  Naar de Minoische site van Festos in de zinderende Mesara vallei en het klooster van Agios Nikolaos aan de voet van het Psiloritis gebergte.  Een wandeling door de kloof van Agio Farago, of even terug in flower power sfeer komen in Matala.  Aan authentieke ervaringen geen gebrek in dit gedeelte van Kreta.  Het massatoerisme is nog niet tot hier doorgedrongen, en dat is één van de redenen waarom we zo verknocht zijn aan deze plek!

Dus reserveerden we alvast voor volgend jaar….

Mesara vallei (foto: M Heirman)
Mesara vallei (foto: M Heirman)
Agio Farago
Agio Farago
Matala
Matala


Meer weten over het Huis voor Filosofie? Raadpleeg de website!


Meer weten over de omgeving van Kalamaki?  Lees deze blogpost!


Geïnteresseerd in de seminarie-mogelijkheden van hotel Philharmonie?  Contacteer ons!

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marcel Heirman (donderdag, 09 juli 2015 14:37)

  Het seminar was heel boeiend voor mij. De lesgever, de mede-cursisten, het stilte - halfuurtje aan de kapel, de uitstapjes onder begeleiding van de gids, alle maaltijden met regionale Griekse keuken, de sympathie van de hotelier, het ideale klimaat, het waren allemaal hoogtepunten.
  Hetgeen me het meest zal bijblijven was de hartelijkheid van iedereen, Belgen zowel als Grieken, tijdens de hele week.

 • #2

  Werner & Hilde (zondag, 12 juli 2015 09:13)

  Dankjewel Marcel, voor je positieve feedback!