· 

Zuid Kreta : anders dan anders...

5 standaard vakantie-ingrediënten en de niet-zo-standaard invulling ervan...

Sinds 1999 reizen we jaarlijks naar het zuiden van Kreta, voor filosofie-, muziek- of astroreizen.  Steeds naar dezelfde locatie.... dat heeft zo zijn redenen.... en die delen we graag met jou!

1/ Logeren

Je wilt natuurlijk een dak boven je hoofd als je op vakantie gaat.  Luxe 5* all inclusive resorts ga je hier niet vinden.  Wel authentieke familie-hotelletjes waar je gast bent, geen nummer op je polsbandje. 

Hotel Philharmonie in Kalamaki is er zo één.  Eigenaar Vangelis Nikolidakis heeft geen klanten, alleen gasten, die na verloop van tijd zijn vrienden worden...

2/ Eten

De inwendige mens wil ook wel wat.  Meevaller: de Kretenzische keuken staat bekend als één van de gezondste ter wereld! 

 

Onze favorieten:

Delphinia – aan het strand van Kalamaki. 

Vanuit zijn vaste stek vlakbij de keuken houdt patriarch Zacharias een oogje in het zeil, mama Maria roert in de potten en zonen Dimitri en Nikos verzorgen met zeer veel flair de service.  Dé place-to-be in Kalamaki, en terecht!

Mystical View – Pitsidia

De mooiste zonsondergang van de hele regio beleef je hier - a million dollar sunset view, schrijven ze in de Lonely Planet over deze plek....  Bovenop een klif gelegen, met majestueus zicht op het prachtige strand van Kommos.  Eigenaar Nikos kookte vele jaren in een New Yorks restaurant, maar keerde uiteindelijk terug naar zijn roots, in Kreta.  Daar bereidt hij nu de lekkerste Kretenzische gerechten.  Proef zeker de pasta met mosselen in witte wijnsaus!  Njammie!

3/Wandelen

Mag het iets actiever dan de wandeling van je strandstoel naar de bar en terug?  Aan mooie wandelingen geen gebrek op Kreta.  Iedereen kent natuurlijk de beroemde Samaria kloof.  Schitterend! Alleen… je moet er over de koppen lopen…. 

Geef ons dan maar de Agio Farago kloof…. Gelegen in het ruige en afgelegen zuidelijkste puntje van Kreta.  Een wandeling van ongeveer 1 uur door een (in de zomer uitgedroogde) rivierbedding voert je tot aan een ongerepte baai met kristalhelder water.  In deze kloof leefden lange tijd kluizenaars.  Getuige daarvan is het Byzantijns kerkje, gewijd aan St. Antonius, gelegen op enkele honderden meters van het strand.

Een andere aanrader is de kloof van Trahili.  De rit naar het beginpunt van deze wandeling bezorgt je gegarandeerd al wat adrenaline.  Dan de wandeling zelf: eerst gaat het steil bergaf (en let op, in het terugkeren is dit dus steil bergop!  Hou genoeg water in reserve…).  Dan klauter en wandel je tussen muren van oleanders tot aan een paradijselijk strand.  Neem een frisse duik in het kristalheldere water om af te koelen. 

Stop in het terugrijden zeker bij Casa Doria…. Voor een frisse pint of een heerlijke maaltijd.  Hou je echt van een slow-life vakantie, dan is dit adres een aanrader!  Hier logeren is synoniem van absolute rust!

4/Winkelen

Shop untill you drop…. Neenee, dat is niet wat we hier bedoelen met winkelen.  Wat dan wel?  Ontdek deze shop: http://botano.gr/

Verscholen in het onooglijke dorpje Kouses ontdek je Botano, een kruidenwinkel met internationale bekendheid!  Kruiden en specerijen, van Kreta en ver daarbuiten, puur of in een mélange, je vindt het hier.  Wij zijn fan!

5/Steun het goede doel

Natuurbehoud ligt elke échte reiziger nauw aan het hart.  In Zuid-Kreta draag je actief bij tot het beschermen van de Caretta caretta (NL: onechte karetschildpad, EN: Loggerhead Turtle), als je even langsgaat bij de info-stand van Archelon, de Griekse zeeschildpadden-beschermings-organisatie (wat een lang woord…).  De baai van Mesara, waaraan ook Kalamaki, Matala en strand van Kommos gelegen zijn, is één van de weinig overgebleven nestplaatsen van deze bedreigde zeeschildpadsoort (tussen haakjes: alle zeeschildpad-soorten zijn bedreigd…).  Ga eens een ochtend mee op pad met de vrijwilligers van Archelon en leer de sporen herkennen van een schildpad die aan land kwam om haar eieren te leggen. Wedden dat je ook een schildpad-activist wordt als je zelf geholpen hebt met het lokaliseren van een nest?

Astroreizen steunt Archelon!  Jij toch ook?

Zin gekregen in een reis naar Zuid Kreta?

Contacteer ons!  We geven je graag verdere informatie over de hierboven vermelde en andere leuke adressen in de omgeving van Kalamaki.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Rudi Zaman (dinsdag, 14 juli 2015 20:38)

    Zeer goed verslag !
    Mooie en juiste omschrijving van de gastvrije plaatsen in Kalamaki en omstreken.
    Steeds een aanrader..... wij reizen naar verschillende landen, maar eens je geweest bent in Kalamaki is het steeds een beetje thuis komen... is dat de reden waarom we steeds weer keren ?