Astroreis naar Thailand

6 - 23 februari 2025

Onder leiding van Uraniamedewerker en Thailand-fanaat Jef Van Camp maken we een originele rondreis, weg van de platgetreden paden.

 

Programma (*)

Dag 1 -  donderdag 6 februari 2025

 

Vertrek vanuit Brussel naar Bangkok. 

Dag 2 - vrijdag 7 februari 2025 - Bangkok (A)

 

Aankomst in Bangkok.

Onthaal op de luchthaven en transfer naar hotel (Anantara Riverside)

Na de middag maak je een boottocht op de Thonburi Khlongs, waarbij je het alledaagse leven langs het water kan gadeslaan. De boot legt ook even aan bij de Wat Arun, de ‘tempel van de dageraad’. De Wat Arun is opgetrokken in Khmer-stijl. Centraal staat een meer dan 80 meter hoge ‘prang’ (toren in Khmer-stijl), geflankeerd door 4 kleinere prangs, allen bezet met stukje chinees porselein.   

Dag 3 - zaterdag 8 februari 2025 - Bangkok (O- M - A)

 

We rijden naar het plaatsje Maeklong waar zich één der befaamdste markten van de regio bevindt. Dwars door de markt loopt een spoorlijn en op geregelde tijdstippen moeten de marktkramers hun koopwaar in veiligheid brengen voor een passerende trein. Een korte verplaatsing brengt ons bij de drijvende markt van Amphawa, een interessante plaats om je verder onder te dompelen in het leven van de lokale bevolking. Vervolgens begeven we ons naar de Wat Samphran, ook wel de Drakentempel genoemd. Deze naam heeft de tempel te danken aan de rood-groene draak die zich om de buitenkant van het gebouw windt. Daarna terugkeer naar Bangkok.

Na de lunch neem je een kijkje in één van de grote winkelcentra van Bangkok en begeef je je op de adembenemende glazen skywalk in de King Power Mahanakhon-toren. Vanop dit platform met glazen vloer, meer dan 300 meter boven de begane grond, heb je een prachtig uitzicht op de wereld die zich - letterlijk- onder jou bevindt.  

 

Dag 4 - zondag 9 februari 2025 - Bangkok (O - M - A)

 

Ook vandaag maak je verder kennis met enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Thaise hoofdstad. We starten met een bezoek aan de wereldberoemde Wat Pho, de oudste en grootste tempel van Bangkok. In deze tempel tref je honderden boeddha-beelden aan waarvan het indrukwekkendste een zogenaamde ‘liggende boeddha’ is, een enorm beeld van 45 meter lang en 15 meter hoog. Daarna trek je naar het rijkelijk versierde koninklijk paleis, dat vlak naast de Wat Pho ligt en dateert van 1782. Lange tijd was het de residentie van de Thaise koningen, maar nu heeft het vooral een ceremoniële functie. Het koninklijk paleis huisvest ook de Wat Pra Kheo, de belangrijkste tempel van Thailand, gekend voor z’n ‘smaragden boeddha’, een klein beeldje van nauwelijks 66 cm hoog dat een smaragdgroene kleur heeft, maar eigenlijk gemaakt is uit jade. Op enkele minuten wandelen van het koninklijk paleis ligt de Wat Mahathat waar je een aantal mooie boeddha-beelden kunt bekijken. 

 

In de namiddag wordt het ietsje avontuurlijker. Per fiets verkennen we een minder toeristisch stukje Bangkok. Per ferry steken we de Chao Phraya-rivier over en bereiken een stadsdeel dat de lokale  bevolking kent als Bang Krachao, een prachtig plekje met weelderige vegetatie, een netwerk van waterwegen, kleine dorpjes, tempels en een echt tropisch junglegevoel. Belangrijk om weten: tijdens een groot deel van de fietstocht rijd je over verhoogde paadjes tussen tuinen en kanalen, waardoor er toch een zekere fietservaring vereist is.  Het is ook mogelijk om die verhoogde paadjes te omzeilen en de route iets aan te passen. Wie zich liever niet op de fiets waagt en een wandeling verkiest, kan een begeleide toer te doen door Chinatown, delen van Bangkok met een geheel eigen karakter.   

Dag 5 - maandag 10 februari 2025 - Bangkok - Chiang Mai (O - M - A)

 

Ochtendvlucht naar Chiang Mai.

Na het onthaal op de luchthaven rijden we meteen door naar de tempel van Doi Suthep, zo’n 15 kilometer buiten de stad gelegen. De Wat Phra That Doi Suthep, zoals de tempel officieel heet, is een van de heiligste tempels van Thailand en wordt dan ook door veel pelgrims bezocht. Een trap van 309 treden brengt je naar de tempel. De trap wordt afgezoomd door Naga’s, een onderwaterdier uit de boeddhistische mythologie, in de vorm van een slang. Eens boven word je voor de inspanning beloofd met een mooi uitzicht over Chiang Mai. 

Terugkeer naar Chiang Mai, waar we een wandeling maken door het oude stadsdeel dat nog volledig door een gracht en gedeeltelijk door z’n oude muren is omringd en het culturele centrum van de stad is. Je wandelt langs een aantal eeuwenoude tempels en geniet van de relatieve rust die hier heerst. Wellicht ontmoet je in de tempels monniken in hun saffraankleurige gewaden. Ook een bezoekje aan de befaamde avondmarkt ontbreekt niet op het programma. 

Avondmaal en overnachting in Hotel Bodhi Serene  

 

Dag 6 - dinsdag 11 februari 2025 - Chiang Mai - Lampang (O - M  - A)

 

Na het ontbijt vertrekken we richting Lampang, met stop aan de Charlermprakiat-tempel – de tempel die bijna in de wolken ligt. Deze tempel werd in 2004 gebouwd ter herdenking van start van de heerschappij van Rama IV, 200 jaar eerder. De tempel ligt op de helling van een berg, waarbij je via trappen de wandeling naar de top kunt maken. Onderweg rijzen verschillende pagodes en boeddhabeelden uit de omringende jungle op, uitzichten die deze plaats bijna magisch doen aanvoelen. De klim zelf is niet uitzonderlijk moeilijk – grote delen zijn voorzien van trappen- en zeker meer dan de moeite waard. Eenmaal boven heb je een topuitzicht op de natuurpracht van de regio rond Lampang. *

Bij aankomst beneden zetten we de tocht naar Lampang verder. Na aankomst in het hotel (Hotel Wianglakor)  maken we een wandeling in het oude stadscentrum gebruiken we het avonmaal in een lokaal restaurant.  

 

 

 * Wie het niet ziet zitten om de trappen te trotseren naar de tempel kan dit bezoek vervangen door een bezoek aan het ‘Thai Elephant Concervation Center’, waar je heel wat bijleert over deze reusachtige viervoeters.   

 

Dag 7 - woensdag 12 februari 2025 - Lampang - Sukhotai (O - M  - A)

 

Vertrek vanuit Lampang richting het Sri Satchanalai (vertaald: Stad van goede mensen) Nationaal Park, waar je de restanten bezoekt van wat ooit de tweede stad van het Sukhotai-koninkrijk was. Boeddhabeelden, paleizen en tempels liggen verspreid in het mooie domein. Het bezoek wordt gedaan per fiets of met een elektrisch voertuig naar keuze.

Daarna rijden we naar het Sukhothai Nationaal Park. Sukhothai was de allereerste hoofdstad van Thailand (1238-1438).  Vanuit deze stad bouwde Koning Ramkhamhaeng de Grote een groot rijk uit en het land kende toen een periode van voorspoed en wetenschappelijke vooruitgang. Een toer door deze stad geeft een idee van de macht van dit koninkrijk. Ook dit bezoek wordt gedaan per fiets of met een elektrisch voertuig, naar keuze. 

Na het avondmaal keren we nog eens terug naar deze prachtige ruïnestad. In het licht van de volle maan (gecombineerd met kaarslicht en smaakvol kunstlicht) geven de restanten van de stad een andere kant van zichzelf bloot. Een echte aanrader, enkel op vollemaan-dag te bezichtigen.  

Overnachting in hotel Sukhothai Legenda.   

 

 

Dag 8 - donderdag 13 februari 2025 - Sukhotai - Phitsanulok - Chiang Khan (O - M  - A)

 

Rit naar Chiang Khan via de stad Phitsanulok. Onderweg houden we halt bij de Wat Pha Sorn Kaew. Deze tempel bevindt zich op 800 meter hoogte en van op het tempeldomein heb je een mooi uitzicht over het omliggende landschap. Bij aankomst in Chiang Khan maken we een kort boottochtje op de Mekong en genieten van het omringende berglandschap waarbij we een blik kunnen werpen op Laos, gelegen aan de overkant van de rivier. ’s Avonds is er tijd voor een wandeling in het stadscentrum van dit gezellige plaatsje met zijn authentieke huizen.   

Overnachting hotel River Tree Resort. 

 

 

Dag 9 - vrijdag 14 februari 2025 - Chiang Khan - Vientiane (O - M  - A)

 

We rijden langs de Mekong naar Nongkhai, met stop aan de skywalk in Pak Tom. Dit glazen platform strekt zich uit boven het groen en de Mekong rivier, waardoor dit de ideale plaats is om even van deze schitterende rivier te genieten en enkele foto’s te nemen. Vervolgens bezoek je de Nongkhai markt, aan de oever van de Mekong, waar de lokale bevolking in al haar noden kan voorzien. Aansluitend een bezoek aan de tempel van Sala Kaew Ku, waar beelden en godheden uit het boeddhisme broederlijk naast hindoe-godheden staan, aangevuld met figuren uit de lokale folklore.

Na de lunch steken we de grens met Laos over, waarbij de Thaise autocar tijdelijk ingewisseld wordt voor een Laotiaanse. Na het volbrengen van de grensformaliteiten, transfer naar het hotel. 's Avonds maken we nog een wandeling langs de Mekong en passeren we langs de kleurrijke avondmarkt aan de Wat Chan tempel.

Avondmaal met uitzicht over het water. 

Overnachting in Green Park Boutique Hotel 

 

 

 

Dag 10 - zaterdag 15 februari 2025 - Vientiane - Udon Thani (O - M  - A)

 

Na het ontbijt verkennen we Vientiane. Beginnen doen we met de Wat Sisaket, de enige tempel die nog overeind bleef na de inval van de Siamezen. Binnenin bevinden zich honderden Boeddhabeelden. Daarna steek je de straat over naar het religieuze museum van Ho Phra Keo, waar ooit de smaragden boeddha stond (nu te zien in de Wat Phra Keo te Bangkok), en waar nu schatten uit de geschiedenis van Laos tentoongesteld worden. Het complex valt op door zijn vele kleuren en boeddha’s van verschillende formaten.

Dan volgt een bezoek aa, het Patuxay Monument, de Arc de Triomphe van Vientiane. Dit monument werd opgetrokken uit cement geschonken door de VS om… een nieuwe luchthaven te bouwen. Vandaar ook de bijnaam: de verticale startbaan. De voormiddag wordt afgesloten met een bezoek aan That Luang, de meest heilige plaats in Laos. Je ziet er een gouden stupa en een liggende Boeddha.

Na de lunch word je verwend met een traditionele voetmassage.

Vervolgens rijden we terug naar de grens met Thailand, waar we opnieuw wisselen van bus, en zetten de tocht verder naar Udon Thani.  

Overnachting in Hotel Centara 

 

Dag 11 - zondag 16 februari 2025 - Udon Thani - Korat (O - M  - A)

 

Vandaag is een dag met redelijk wat verplaatsingen. De eerste stop is het Nong Han meer, waar een boottocht op het programma staat om de duizenden lotusbloemen op het water te bewonderen. Na zo’n 20 minuten varen zie je het meer veranderen in een zee van rode Lotusbloemen. We ondernemen deze boottocht ’s ochtends vroeg want zodra het begint op te warmen sluiten de bloemen zich tot knoppen en is het uitzicht veel minder mooi.

Vervolgens gaat de tocht verder naar Phimai (ongeveer 4 uur rijden). Deze Khmer stad werd later een belangrijke stad in het Ayutthaya-koninkrijk en draagt invloeden uit beide periodes. Een overblijfsel hiervan is bijvoorbeeld de oriëntatie van de stad in de richting van Angkor. We bezoeken hier een zeer mooi bewaard Kmer-tempelcomplex.

Daarna rijden we door naar Khorat. Avondmaal in het Central Plaza Shopping Center, vlakbij het hotel.  

Overnachting in Centara Korat Hotel.  

 

 

Dag 12 - maandag 17 februari 2025 - Korat - Prakhon Chai (O - M  - A)

 

Na het ontbijt vertrekken we naar de site van Phanom Rung. Het tempelcomplex dat we hier bezoeken, vertoont grote gelijkenissen met de tempels van Angkor. Het complex is gelegen op een oude vulkaan en wordt omringd door rijstvelden. De verschillende tempels en de promenade zijn zeer goed bewaard, waardoor je je levendig kan voorstellen hoe deze prachtige stad er in haar gloriedagen moet uitgezien hebben. Ook de Muang Tham tempel uit dezelfde periode zal ongetwijfeld in de smaak vallen.

Verder naar Prakhon Chai, waar je in de latere namiddag nog even kunt genieten van het mooie hotel De l'amour.  

 

 

 

Dag 13 - dinsdag 18 februari 2025 - Prakhon Chai - Koh Kood (O - M  - A)

 

Vroeg vertrek naar de stad Trat (ca 6 uur rijden), waar we in de namiddag een privé speedboot nemen naar het eiland Koh Kood, ca 1 uur varen. Koh Kood is een van de grootste eilanden van Thailand en vormt samen met Koh Chang en Koh Mak een archipel vlak bij de grens met Cambodja. Hoewel het eiland heel wat troeven heeft (mooie natuur met prachtige strandjes, enkele authentieke vissersdorpen, relaxte sfeer) is het pas enkele jaren geleden echt als toeristische bestemming beginnen ontwikkelen. Het eiland is dan ook nog steeds een oase van rust vergeleken met andere Thaise eilanden als Phuket en Koh Samui.  

De boot legt aan bij de steiger van het hotel. Je kan meteen inchecken en even later al genieten van een aperitiefje op het strand of op het terras van je bungalow. 

Hotel Shantaa Resort.   

 

 

Dag 14 - 16 - woensdag 19 - vrijdag 21 februari 2025 - Koh Kood (O)

 

Enkele dagen zalig niets doen in een heerlijke omgeving...

Kan je niet blijven stilzitten, zijn er vele mogelijkheden: wandelingetjes maken over het nabijgelegen strand,een tochtje op zee maken met een kajak of eventjes snorkelen in het kristalheldere water voor het hotel. Het eiland verkennen met een scooter of met een tuktuk behoort eveneens tot de mogelijkheden.  

Wat maaltijden betreft is het nuttig te weten dat het restaurant van het hotel de faam heeft een van de beste, zo niet het beste van het eiland te zijn! 

 

Op donderdag voorzien we voor de geïnteresseerden een boottocht met de mogelijkheid om te snorkelen waarbij aangelegd wordt op één van de mooie stranden die het eiland rijk is.  

 

Dag 17 - zaterdag 22 februari 2025 - Koh Kood - Bangkok - Brussel (O)

 

In de vroege namiddag vertrek je van aan het hotel terug per privé speedboot naar Trat. Transfer per autocar naar de luchthaven van Bangkok (ca 4 ½ uur rijden). 

Terugvlucht naar Brussel, aankomst op zondag 23 februari 2025. 

 

Praktisch

Vertrek: 6 februari 2025

Terug: 23 februari 2025

 

Minimum aantal deelnemers: 15

Maximum aantal deelnemers: 25

 

Prijs: 5 650 euro per persoon 

Single supplement: 1 110 euro

 

Inbegrepen in de prijs

 • Vluchten Brussel-Bangkok-Brussel in economy class.
 • Luchthaventaksen, brandstoftoeslagen en veiligheidstaksen.
 • Binnenlandse vlucht Bangkok-Chiang Mai, alle taksen inbegrepen.
 • Overnachtingen in de vermelde hotels of gelijkwaardig op basis van kamer en ontbijt.  
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma.
 • Transfers en verplaatsingen volgens het programma in autocar met airco.
 • Reisbegleiding door Jef Van Camp, Urania-lid en Thailand-fanaat.
 • Engelssprekende lokale gidsen voor de bezoeken in Thailand en in Laos.
 • Inkomgelden voor alle in het programma vermelde bezoeken en activiteiten.  
 • Fooien voor lokale gidsen, chauffeurs en hotelkruiers (€ 100 per persoon).
 • Voorrreisbijeenkomst bij Volkssterrenwacht Urania

 

 

Niet inbegrepen 

 • Reisverzekeringen.
 • Visum voor Laos. Aan de grens te regelen en te betalen (ca 40 usd – onder voorbehoud van wijziging).

 

 

Deze reis wordt georganiseerd door DROMEN.

Voor meer info of aanmelding: contacteer Werner Hamelinck - werner.hamelinck@astroreizen.be - +32 475 29 11 59

 

 

Aanmelden

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Opgelet: We streven ernaar om je snel te antwoorden. Heb je na 24 u. nog geen reactie op je bericht ontvangen? Controleer dan je SPAM-folder!