*** PLAATSEN OP AANVRAAG ***

Kreta

Subliem heelal

Een impressionistische kijk op de kosmos

29 juni - 6 juli 2024

 

THEMA

 

De indruk die het heelal op mensen maakt is er een van grandioze schoonheid. Maar wetenschappelijke kennis van de werkelijkheid levert ervaringen op die verder reiken dan  die van loutere schoonheid. Wat zich in het heelal afspeelt is vaak méér dan mooi, het is subliem in de betekenis die Immanuel Kant aan het woord subliem gaf: huiveringwekkend, overweldigend, onvatbaar, een fascinatie die tegelijk aantrekt en afstoot. Kant leefde in de 18e eeuw en gaf als voorbeeld van sublieme verschijnselen razende stormen op een kolkende zee of besneeuwde bergtoppen boven de wolken. In de 21e eeuw kijken we naar de wereld door telescopen die tot in de uiterste diepten van de kosmische ruimte reiken en wat we daar zien overtreft alles wat men zich vroeger kon voorstellen. Gigantische uitbarstingen van energie in het centrum van galaxieën, schitterende wentelende sterrenstelsels en botsende zwarte gaten of neutronensterren beantwoorden pas waarachtig aan wat we onder ‘het sublieme’ verstaan.

 

In deze seminarieweek op Kreta concentreren we ons op enkele van deze meest imponerende fenomenen in het heelal. We bespreken wat zich afspeelt in gebieden van actieve stervorming, en we volgen de onstuimige eindfasen van het leven van een ster. Verder zal onze aandacht gaan naar de helse processen die zich voltrekken bij sterrenstelsels die met elkaar interageren, hetgeen kan leiden tot versmelting van hun centrale zwarte gaten.

 

foto: Jona Gladines
foto: Jona Gladines

PROGRAMMA

 

1. Het schone en het sublieme

Hoe reageert de menselijke geest op wat hij waarneemt van de objecten en gebeurtenissen in het heelal. Wat is mooi en wat is subliem?

 

2. Gravitationele samentrekking

Wat gebeurt er als gravitatie de overhand krijgt en de materie zich steeds verder samentrekt?

Stervormingsgebieden. Van moleculaire wolk tot hoofdreeksster.

 

3. De totale instorting

Eindfasen van de ontwikkeling van een ster: witte dwerg, neutronenster, stellair zwart gat.

Subliem als aankondiging van het einde, de enorme hoeveelheid vrijkomende energie, het mysterieuze van de eindtoestand.

 

4.  Het fenomeen galaxie

Gigantische conglomeraten van sterren, nevels en sterrestanten in de expanderende ruimte. Welke rol speelt de mysterieuze donkere materie?

 

5.  Evolutie en interacties van galaxieën

Fasen van een intergalactische nadering, verstoring en versmelting. Elliptische reuzenstelsels. Subliem door hun gigantisme en exotische ‘vitaliteit’.

 

6.  Galactische kernen

Quasars en actieve galactische kernen. Superzware zwarte gaten en hun accretieschijven. Een detailbeeld van het relatief rustige centrum van het eigen melkwegstelsel.

PRAKTISCH

 

We verblijven in het stijlvolle hotel Philharmonie in Kalamaki in het zuiden van Kreta. Dit hotel ligt op zo’n 200 meter van de kust, heeft een eigen zwembad, fitness en poolbar.

 

Seminarie: Er zijn iedere ochtend twee sessies van 1,5 uur (van 9.30 uur tot 11 uur en van 11.30 uur tot 13 uur). Tijdens de pauze is er de gelegenheid om iets te drinken aan de bar of een verfrissende duik te nemen in het zwembad.

 

Elke namiddag is er een uitstap voorzien in de omgeving.  Deelname hieraan is vrij en zonder kosten. Het is mogelijk om een lichte maaltijd te gebruiken in het hotel, maar iedere dag wordt er ook een gezamenlijke maaltijd voorgesteld in een telkens weer verrassende Griekse taverne.

 

 

 • Datum: 29 juni t.e.m. juli 2024
 • Prijs (*)  per persoon op basis van
 •    2-persoonskamer: 1 995 euro
 •    Toeslag 1-persoonskamer:  295 euro
 • INBEGREPEN in de prijs
 • Vlucht Brussel - Heraklion (Heen/Terug) 
 • Transfer naar Kalamaki (Heen/Terug)
 • Het verblijf gedurende 7 nachten in Hotel Philharmonie, op basis
  van kamer met ontbijt.
 • De transfers zoals vermeld in het programma.
 • Uitstappen op Kreta (exclusief maaltijden)
 • Seminarie door Gerard Bodifee 
 • Vrij gebruik van alle faciliteiten van Hotel Philharmonie
 • NIET INBEGREPEN in de prijs
 • Annulerings- en bijstandsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, fooien
 • Maaltijden (middag/avond) , drank bij de maaltijden
 • Eventuele inkomgelden

 

Deze reis wordt georganiseerd voor Omnia Travel 

Lic. A1121


Meer info of aanmelden voor deze reis

*** Laatste plaatsen - op aanvraag ***

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Opgelet: We streven ernaar om je snel te antwoorden. Heb je na 24 u. nog geen reactie op je bericht ontvangen? Controleer dan je SPAM-folder!


Deel deze pagina