Kreta

Beam me up, Scotty!

Kwantumteleportatie voor dummies

Reisseminarie met Pieter Thyssen naar Zuid-Kreta

Zondag 3 tot 10 juli 2022

 

THEMA

 

In een wereld waar teleportatie mogelijk is, zouden auto’s, vrachtwagens, schepen, treinen en vliegtuigen overbodig zijn. Immers, met een eenvoudige druk op de knop zou je jezelf naar eender welke bestemming kunnen zappen, en dat zonder de afstand tussen vertrek en aankomst fysiek te moeten overbruggen. Je zou letterlijk verdwijnen op de plaats van vertrek, om een ogenblik later op de plaats van aankomst te verschijnen.

 

Courtesy of Penguin Random House

Maar is teleportatie fysiek mogelijk? Tot voor kort dachten wetenschappers dat klassieke teleportatie, zoals we die kennen uit Star Trek, in strijd is met de wetten van de fysica, en voor altijd fictie zou blijven. Maar in 1993 publiceerden Bennett, Brassard, Crépeau, Jozsa, Peres en Wootters een revolutionair artikel waarin ze hun protocol voor kwantumteleportatie uit de doeken deden. Dankzij het mysterie van verstrengelde deeltjes en niet-lokaliteit leek teleportatie dan toch mogelijk te zijn.

 

Sterker nog, in april 2012 zette een team van internationale onderzoekers uit Oostenrijk, Canada, Duitsland en Noorwegen, voet op de Canarische Eilanden. Onder leiding van de natuurkundige en kwantum-tovenaar Anton Zeilinger, slaagden ze erin om een foton (een lichtdeeltje) van La Palma naar Tenerife te teleporteren over een record brekende afstand van 143 kilometer!

Courtesy of Penguin Random House

 

Tegenwoordig proberen wetenschappers van over de hele wereld steeds grotere objecten over steeds grotere afstanden te teleporteren. Bovendien is teleportatie de sleutel tot allerhande kwantum toepassingen: van kwantumcomputers en het kwantum internet tot kwantum cryptografie en zelfs kwantum tijdreizen.

 

Pieter Thyssen is je gids tijdens dit seminarie in Kreta. We maken kennis met de bizarre wereld van de kwantummechanica en leren wat superposities en verstrengelde deeltjes zijn. Samen bestuderen we de artikelen van Bennett en Brassard, en bouwen we een teleportatie toestel (op papier). De vraag die ons vooral zal bezighouden, is of we ooit in staat zullen zijn om mensen te teleporteren. Wees bereid om gechoqueerd te zijn!

 

PRAKTISCH

 

Je verblijft in een sfeervol hotelletje in de kleine kustplaats Kalamaki in het warme en zon-zekere zuiden van Kreta. Hier is het massatoerisme nog niet doorgedrongen en geniet je van een ongedwongen vakantiesfeer.

De lezingen gaan door in de seminarieruimte van Hotel Philharmonie. Hier kan je ook gebruik maken van het zwembad en de gezellige poolbar. Het hotel waar je verblijft, ligt nooit verder dan enkele minuten wandelen van Hotel Philharmonie.

 

Tijdens deze reis is enkel het ontbijt inbegrepen, zodat je in alle “vrijheid” kan genieten van de kleine Griekse taverna’s waar je voor weinig geld van een uitgebreide maaltijd kan genieten en vooral samen verder kan filosoferen.

Elke namiddag wordt er een uitstap voorzien in de omgeving. Je bezoekt de minder toeristische plekken, waar je nog de echte Kretenzische sfeer kan proeven. Denk: pittoreske dorpjes, avontuurlijke kloven, idyllische stranden en archeologische opgravingen.

 

De reis heen en terug naar Kreta is niet inbegrepen. Zo heb je de mogelijkheid vroeger te komen of langer te blijven en verder te genieten van dit prachtige eiland. Door zelf je vlucht te boeken, kan je mogelijk heel goedkoop naar Kreta vliegen. We helpen je hier graag mee verder. Wie vroeger komt of langer in Kalamaki wil blijven, helpen we ook graag om een kamer te reserveren. Vanuit Heraklion kan je met de lijnbus naar Kalamaki, maar we kunnen ook een transfer organiseren.

 

We verwachten je in de loop van zondag 3 juli in Kalamaki. Daar heb je dan tijd voor de check-in, een kennismaking met de andere deelnemers en een eerste duik in het zwembad. 

Het seminarie start op maandagochtend 4 juli om 9.30 uur, en loopt tot en met zaterdag 9 juli om 13 uur. In die periode zijn 10 seminaries van 1,5 u voorzien (van 9.30 uur tot 11 uur en van 11.30 uur tot 13 uur). Tijdens de pauze is er de gelegenheid om iets te drinken aan de bar of een verfrissende plons in het zwembad. 

 

 

Wie is Pieter Thyssen?

 

Op het werk bouwt Pieter teletijdmachines (op papier) en verkent hij het grensvlak tussen wetenschap en filosofie. Hij geraakt wel vaker verloren in een hogere dimensie en zoekt nog steeds naar een manier om de kat van Schrödinger te redden. Terwijl zijn linker brein getraind is als wetenschapper én filosoof, verkiest zijn rechter brein de piano.

 

Pieter verkent de wereld te voet en gaat door het leven met een kop Ethiopische koffie in de hand. Hij draagt wetenschapscommunicatie hoog in het vaandel en weet zelfs de klassieke filosofie en moderne fysica in begrijpelijke taal uit te leggen, en dat met een aanstekelijk enthousiasme.

Enkele voorbeelden van uitstappen

 

Kloventochten. Kreta staat gekend om haar indrukwekkende kloven. De grootste en bekendste is ongetwijfeld de Samariakloof. Wij verkennen de kleinere maar meer idyllische Agio Farago-kloof. Deze eindigt bij een prachtig strand waar je de gelegenheid hebt om te zwemmen in de Libische Zee. Een andere mooie tocht brengt je naar de Kourtaliotiko-kloof, die uitmondt aan een paradijselijk strand met palmbomen.

 

Schildpadpatrouille. Eén keer gaan we extra vroeg uit de veren. We gaan op turtle survey of schildpad-patrol. Samen met de vrijwilligers van Archelon verkennen we Kommos Beach waar ’s nachts schild-padden hun nesten maken. Met een beetje geluk vinden we een nest en maken we een relocatie mee.

 

 

Sterrenkijken. Een andere keer blijven we extra lang op. Het ongerepte zuiden kent immers nog weinig lichtpollutie. We begeven ons naar een donkere plek en verkennen de sterrenhemel. Sterrenbeelden worden aangeleerd, en aan de hand van een eigen telescoop zoomen we verder in op diepe gebieden in de Melkweg.

 

Hippie festival. De meest toeristische plaats in het zuiden is het gezellige dorp Matala. Hier vinden we nog resten van de oude Romeinse graven en de grot van Brutus. 

Maar Matala was ook heel populair in de hippie-tijd. Hier zongen en speelden eind jaren ’60 Mark Knopfler, Cat Stevens, Janis Joplin, Joni Mitchel en Bob Dylan gitaar op het strand . Ieder jaar in juni gaat hier ook het Matala hippie-festival door dat duizenden bezoekers trekt. We verkennen het stadje, flaneren op het strand en genieten van een typisch Griekse lunch in een taverne met prachtig uitzicht over de baai. Na de lunch wandelen we naar het verscholen Rode Strand en zwemmen er in de zee.

Bergdorpen. Het zuiden van Kreta wordt gedomineerd door de Psiloritis, de hoogste berg van Kreta, waar zich de mythische grot van Zeus bevond. Op deze berg ligt in het voorjaar nog geregeld sneeuw. Hier liggen gezellige bergdorpen zoals Zaros met het orthodoxe Vrondisi klooster waar Damaskinos, leermeester van de beroemde schilder El Greco, nog iconen schreef, en Spilli bekend om haar winkeltjes met kantwerk en haar Venetiaanse fontein.

 

Kloosters en paleizen. Kreta barst van de cultuur en historische invloeden. Zo is de Minoïsche beschaving nooit ver af. We brengen een bezoek aan het paleis van Phaistos dat de Messara vallei domineerde en leren er over het begin van de Europese geschiedenis. We bezoeken ook het orthodoxe klooster Odigitria, dat een heel belangrijke rol speelde tijdens de bezetting onder het Ottomaanse Rijk.

 

De uitstappen zijn vrijblijvend. Je kiest de dag zelf of je deelneemt aan de georganiseerde uitstap, of dat je ter plaatse blijft om te genieten van de faciliteiten van het hotel of de strandgenoegens van Kalamaki.

 

DEELNAMEPRIJS

 

Prijs per persoon op basis van

 •    2-persoonskamer:  895 euro
 •    Toeslag 1-persoonskamer:  230 euro

INBEGREPEN in de prijs

 • Het verblijf gedurende 7 nachten in Hotel Kiklamini, op basis
  van kamer met ontbijt.
 • Seminarie door Pieter Thyssen, inclusief syllabus
 • Uitstappen op Kreta (exclusief maaltijden)
 • Vrij gebruik van alle faciliteiten van Hotel Philharmonie

NIET INBEGREPEN in de prijs

 • Vlucht Brussel - Heraklion (Heen/Terug)
 • Transfer naar Kalamaki (Heen/Terug)
 • Annulerings- en bijstandsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, fooien
 • Maaltijden (middag/avond) , drank bij de maaltijden
 • Eventuele inkomgelden

 

Deze reis wordt georganiseerd voor Art of Travel - Wilrijk - Lic A1047

 

Corona-regeling

Op dit ogenblik is de kans dat er in juli 2022 opnieuw veilig gereisd kan worden realistisch. Uiteraard is het niet mogelijk in te schatten wat de volgende maanden zullen brengen.  Daarom is het mogelijk nu in te schrijven voor deze reis zonder financieel risico. Mocht je de reis omwille van corona-redenen niet kunnen maken, dan volgt er volledige terugbetaling van de reeds betaalde som.


Meer info of aanmelden voor deze reis

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Opgelet: We streven ernaar om je snel te antwoorden. Heb je na 24 u. nog geen reactie op je bericht ontvangen? Controleer dan je SPAM-folder!


Deel deze pagina