Astroreis naar Berlijn

26 - 31 mei 2024

 

*** Omwille van een annulering is er nog 1 kamer beschikbaar ***

 

Programma (*)

Dag 1 - zondag 26 mei 2024 (O - A)

 

Vertrek met de bus om 7 uur aan Urania.

 

Omstreeks 8.45 uur ontbijtstop in La Place Sevenum.  Rond de middag lunchpauze in een van de Raststättes langs de autostrade.  Nadien bezoeken we Checkpoint Alpha in Marienborg, de oude grensovergang tussen West en Oost. Hier kunnen we uitgebreid kennis maken met de strenge controles voor wie destijds de grens overstak. We zien er hoe men toch trachtte om – op de meest onmogelijke manieren –  goederen en mensen de grens over te smokkelen.  Wie van hieruit toestemming kreeg om naar West Berlijn te rijden moest de volgende 170 kilometer in één stuk afleggen, zonder ook maar één mogelijkheid om te stoppen.

 

Wij rijden ook in één stuk door om rond 18 uur aan te komen in ons hotel in Berlijn centrum. Diner in het hotel. 

 

Dag 2 - maandag 27 mei 2024 (O - A)

 

We starten de dag met een “must” voor wie Berlijn bezoekt: een selfie aan het beroemde Checkpoint Charlie.  Via het Trabantjes Museum en de Berlijnse luchtballon wandelen we verder naar “Topographie des Terrors”, gevestigd op de plaats waar de vroegere gebouwen van de Stazi en de Gestapo stonden.  Deze openluchttentoonstelling geeft een inzicht in de opkomst en de structuur van het nazi—terreurapparaat tussen 1933 en 1945.  We wandelen verder via het beklijvende Holocaust Memorial naar de Brandenburger Tor en de Parizer Platz, hét iconisch stadsbeeld van Berlijn.

 

Voor de (vrije) lunch gaan we met de bus naar de Häckische Höfe, een gerestaureerde wijk met prachtige Jügendstil gevels.  

 

 

 

In de namiddag staat een bezoek aan de Archenholt Sterrenwacht in het Treptower Park op het programma.  De aanblik van de grote 68cm-refractor met een brandpuntsafstand van 21 meter en een gewicht van 130 ton is onvergetelijk.  Dit is ook de plaats waar Albert Einstein in 1915 zijn allereerste publieke lezing over zijn relativiteitstheorie gaf.  Nadien bezoeken we in datzelfde park nog het imposante gedenkteken voor de Russische soldaten die gesneuveld zijn bij de bevrijding van Berlijn op het einde van WO II. 

 

Diner in een typisch Berlijns restaurant.

 

Dag 3 - dinsdag 28 mei 2024 (O - M - A)

 

Deze dag staat volledig in het teken van geschiedenis en wetenschap.  Na het ontbijt trekken we naar Potsdam in de Duitse deelstaat Brandenburg.  Daar bezoeken we in de voormiddag één van de prachtige kastelen van de Hohelzollern: het prachtige Schloss Sans Souci van Frederik de Grote of het Neues Palais.  We kunnen er ook even genieten van de prachtige tuinen.  

 

Voor de lunch trekken we naar het “Holländische Viertel” in Potsdam, 134 huisjes die in het midden van de 18e eeuw gebouwd werden voor Hollandse gastarbeiders.  Nu is het een gezellige wijk met hippe winkeltjes en restaurantjes.

 

In de namiddag worden we verwacht in het Leibniz-Institut für Astrophysik waar we zowel de grote Babelsberg-refractor als de bekende Einstein-Turm kunnen bezoeken. 

Bij de terugkeer naar Berlijn passeren we over de Glieckener Brücke, o.a. bekend van de spionnenruil uit 1962 (verfilmd door Steven Spielberg: “Bridge of Spies”).

 

Diner in een typisch Berlijns restaurant. 

 

Dag 4 - woensdag 29 mei 2024 (O - A)

 

Deze voormiddag verkennen we het centrum van Berlijn verder te voet.  We starten te voet vanuit ons hotel richting de 368 meter hoge Fernsehturm en wandelen verder langs het Rotes Rathaus, de Neptunbrunnen en de Mariakirche om in het parkje aan de overkant kennis  te maken met de heren Marx en Engels.  Rustpunt tijdens deze wandeling is een bezoek aan de Berliner Dom en de fameuze Lustgarten. We steken het Museuminsel over (bezoek hier één museum per dag en je bent een week bezig) en komen zo op “Unter den Linden” uit, de ‘Berlijnse Champs Elysées’.

 

Een moment om even stil bij te worden is het zicht op het beeld van Käthe Kollwitz in de Neue Wache.  Via de Staatsoper en de gebouwen van de Humboldt-Universität wandelen we tot aan de Gendarmenmarkt. Gelegen tussen de Französischer Dom, de Deutscher Dom en het Concerthaus is dit één van de mooiste pleinen van Berlijn.

 

Voor de (vrije) luch zijn er hier veel mogelijkheden.  Wie wil kan dit combineren met een bezoekje aan de Galleries Lafayette met zijn imposante binnenkoepel.

 

In de namiddag staat een boottocht op de Spree op het programma: we varen doorheen het moderne Regierungsviertel met o.a. het Futurium en het Haus der Kulturen der Welt.  Aansluitend is er tijd om het zgn. “Tränenpalast” te bezoeken, de plaats waar de inwoners van Oost Berlijn moesten afscheid nemen van hun bezoekers uit het Westen. 

 

Met de bus rijden we nadien naar Bernauer Strasse, de plaats waar de eerste doden vielen toen bij de bouw van de Berlijnse Muur de huizen hier werden dichtgemetseld.  Vanop het uitzichtplatform krijgen we een idee hoe die muur in mekaar zat: twee muren met een niemandsland (“Todesstreifen”) ertussen.  Even verder zien we waar er ontsnappingstunnelstunnels werden gegraven werden (o.a. de befaamde ‘Tunnel 57’) en hoe de “Kapelle der Versöhnung” Oost en West nu moet verzoenen.

 

Diner in een typisch Berlijns restaurant

 

Dag 5 - donderdag 30 mei 2024 (O - A)

 

Een van de hoogtepunten van Berlijn is een bezoek aan de nieuwe koepel van de Reichstag. Identiteitskaart niet vergeten, want de controles zijn hier minstens zo streng als op een luchthaven.

Via de “Strasse des 17 juli” die doorheen de Tiergarten loopt rijden we naar de beroemde Siegessäule, de overwinningszuil met het grote vergulde beeld van Victoria.  Wie de moed heeft om de 285 trappen naar boven (en nog eens zoveel terug) te doen heeft een mooi uitzicht over Berlijn (€4 inkom).

 

Uiteraard mag ook de beroemde Kürfurstendam niet ontbreken op ons programma.  Startpunt zijn de Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche (de “Holle Tand) en de nieuwe zeshoekige toren en achthoekige kerk (“Lipenstift und Puderdose”).  Wie in dit nieuw modern kerkgebouw binnentreedt wordt stil van verbazing bij het prachtige verlichting van het interieur.  

 

Aansluitend voorzien we voldoende vrije tijd voor de (vrije) lunch en wie wil kan dan Berlijnse Beren gaan spotten tijdens het flaneren langs de winkels van de Kurfürstendam of kan zich overgeven aan 60.000 m² shoppingplezier in het befaamde KaDeWe (Kaufhaus des Westen).    Wie wenst kan deze laatste vrije namiddag ook nog één van de vele musea van Berlijn bezoeken.  Via het openbaar vervoer (U- en S-Bahn) zijn die allemaal snel en eenvoudig te bereiken. 

 

’s Avonds spreken we af voor het laatste gemeenschappelijke diner. Misschien wordt dit nog wel de verrassing van de dag?

Dag 6 - vrijdag 31 mei 2024 (O - A)

 

Na het ontbijt stappen we op de bus voor de terugrit naar België.  We stoppen onderweg nog voor een korte (vrije) lunch en voor het avondeten in La Place in Sevenum. 

 

Aankomst in Hove omstreeks 20 uur.

 

(*) De volgorde van de bezoeken kan mogelijk ter plaatse nog aangepast worden.

Praktisch

Vertrek: 26 mei 2024

Terug: 31 mei 2024

 

Minimum aantal deelnemers: 15

Maximum aantal deelnemers: 25

 

Prijs: 1 085 euro per persoon 

Single supplement: 245 euro

 

Inbegrepen in de prijs

  • Vervoer in comfortabele autocar;
  • 5 overnachtingen in hotel in het centrum van Berlijn, op basis van een gedeelde tweepersoonskamer;
  • Maaltijden zoals vermeld in het programma (O = Ontbijt, M = Middagmaal, A = Avondmaal);
  • Alle bezoeken en inkomgelden zoals vermeld in het programma;
  • Reisleiding van vertrek tot aankomst door Uraniamedewerker Jef Van Camp.

 

Niet inbegrepen 

  • Overige maaltijden en drank bij de maaltijden;
  • Alle uitgaven van persoonlijke aard;
  • Reis -en annuleringsverzekering;
  • Fooien.

Deze reis wordt georganiseerd door Lauwers Reizen.

Voor meer info of aanmelding: contacteer Werner Hamelinck - werner.hamelinck@astroreizen.be - +32 475 29 11 59

 

 

Aanmelden

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.

Opgelet: We streven ernaar om je snel te antwoorden. Heb je na 24 u. nog geen reactie op je bericht ontvangen? Controleer dan je SPAM-folder!