· 

Avontuur boven de poolcirkel

Het was alweer enkele jaren geleden dat we Lapland bezochten als poollichtbestemming. Daar wilden we iets aan doen. En kozen deze keer voor Zweeds Lapland. De Arctic River Lodge, 100 km boven de poolcirkel aan de oever van de Tärendö-rivier, bleek een uitstekende keuze! Een sympathieke lodge met alle comfort, midden in de ongerepte natuur, ver van de bewoonde wereld.   

 

Om daar te geraken vlogen we naar Kittila, in Fins Lapland. Onderweg naar onze bestemming hielden we halt voor een bezoekje aan het ijshotel "Snow Village". Dit unieke hotel verrijst jaarlijks in november, als het wordt opgetrokken uit 20 000 ton sneeuw en 300 ton natuurijs. Deze winter reeds voor de 22ste maal, met dit keer de Noorse mythologie als thema. Een mooie start van ons winters avontuur!

 

 

 

 

Na de lunch in het warme restaurant naast het ijshotel vervolgden we onze weg richting Tärendö, waar we onze intrek namen in de Arctic River Lodge.

De daaropvolgende dagen smeten we ons enthousiast op alle typische Lapse outdoor-activiteiten: een sneeuwscootersafari, ijsvissen, wandelen met sneeuwraketten, ijsracen met een ice-buggy en een dagtocht met de hondeslee. In een eindeloos uitgestrekt en met een dikke laag poedersneeuw bedekt taiga-landschap.

 

En het poollicht? Om dat te kunnen spotten, moeten 2 omstandigheden gunstig zijn: het ruimteweer én het aardse weer. Het ruimteweerbericht was zeker ok - kon beter, maar zeker ook minder. Het aardse daarentegen... daar werden we de dagen voor ons vertrek niet vrolijk van.  Wolken en sneeuw, meer viel er op de weerkaarten niet te bespeuren.  Maar misschien hadden we Odin gunstig gestemd met ons bezoekje aan "zijn" ijshotel. Want tijdens de rit van het ijshotel naar de lodge brak zowaar de zon door de wolken. Rond 21 uur 's avonds kregen we tegen alle verwachting in een bericht op de poollicht-WhatsAppgroep van de lodge dat er.... poollicht zichtbaar was!  Door enkele gaten in het wolkendek kleurde de hemel groen! En de tweede avond zorgde een urenlange opklaring voor een kraakheldere hemel en een fraaie poollicht-vertoning!

De dag erna verliep trouwens, na het optrekken van de mist, erg zonnig maar jammer genoeg kregen tegen de avond de wolken opnieuw de overhand en dat zou zo blijven tot het eind van ons verblijf.

Dat kon echter geen afbreuk doen aan de fantastische Arctische beleving in dit winter wonderland! 

 

 

 

Foto: Dries Van den Brande

 

Benieuwd hoe de reis verliep? 

Je kan ze van begin tot einde bekijken via het reisverslag op Astroreizens' Polarsteps-pagina.

Meer foto's vind je op Astroreizens' Flickr pagina!

 

FOTO-ALBUM LAPLAND

 

Hieronder alvast een kleine greep uit het album.

 

Poollichtfoto's