· 

Antarctica 2021 - Varen op de milde baren!

Drake Passage, 3 december 2021.

Waar waren we gebleven? We zijn onderweg, juist!

Het vervolg....

We hebben een hele afstand te overbruggen om in het totaliteitspad te geraken. In plaats van de Drake Passage recht over te steken, zoals bij een klassieke Antarctica-cruise, moet er nu een zuidoostelijke richting aangehouden worden om uit te komen in de omgeving van de South Orkney-eilanden, een kleine, enkel door pinguins en zeehonden bewoonde archipel. 

 

Een bezoek aan deze uithoek van de wereld is niet vanzelfsprekend! Antarctica is het laatste ongerepte continent en dat wil men zo houden.  En dat ondanks - of misschien wel dankzij - het toenemende toerisme hier. Enkel IAATO-geaccrediteerde touroperators mogen in deze regio opereren. IAATO (International Assosiation of Antarctic Tour Operators)-leden onderschrijven een strenge gedragscode voor alle aspecten van Antarctica-toerisme. Dat gaat van regels over hoe de dieren te observeren, over het aantal personen dat gelijktijdig aan land mag, tot consignes over het omgaan met afval (simpel: alles moet terug meegenomen worden, ook bijvoorbeeld alle afvalwater dat het schip produceert...). Ook over deze aspecten van de reis krijgen we een grondige briefing!

Boven: een ochtend op zee - 2 dec. 2021

Onder: IAATO-briefing - een middag aan dek - kapitein Milo verwelkomt zijn passagiers.

Voor diegenen die zich afvragen of "zeedagen" niet saai zijn, het antwoord is nee.

Op het schip is altijd zoveel te beleven, dat het zelfs onmogelijk is om aan alle activiteiten deel te nemen. Het overzicht van al wat er aan boord te doen is, krijgen we elke avond gepresenteerd via de "Chronicles", een stijlvol blaadje met een mix van Antarctica-wetenswaardigheden, de weersverwachting, en wat er wanneer en waar te doen is.  Er is voor elk wat wils en wil je dat niet, dan kan je nog steeds relaxen op het pooldeck, rondjes lopen op het joggingdeck of gewoon zalig naar de oceaan en de voortdurend voorbij vliegende zeevogels turen.

Donderdag 2 december is een schitterende zeedag! Het is grotendeels zonnig, er is weinig wind en de zee is rustig. We brengen dan ook veel tijd buiten aan dek door en de dag vliegt alweer voorbij.

 

Vrijdag 3 december wordt als grotendeels bewolkt aangekondigd, maar toch komt ook vandaag de zon er nog geregeld door.

In de namiddag is het tijd voor een eclipsplanning-update! 

De storm die reeds op de eerste dag "in de pijplijn" zat, zit daar helaas nog steeds. In functie van de wolken-, wind- en golfhoogte-vooruitzichten van verschillende weermodellen hebben de kapitein en de expeditieleider een zone ten noordoosten van Coronation Island geprikt, waar het schip zich zal positioneren en waar er, volgens sommige modellen, toch wat kansen zijn op gaten in het wolkendek!

Stevige wind en bijhorende golven moeten we erbij nemen.... 

Wat het wordt, weten we niet. Dat het een once-in-a-lifetime ervaring wordt, staat vast!