· 

Zoals het klokje in Praag tikt...

Wie een bezoek brengt aan Praag, kan niet om de astronomische klok heen!

 

Het "Pražský orloj" is het oudste nog werkende astronomische uurwerk en het is te bewonderen aan de zuidelijke muur van het Oudestadsraadhuis in het historische centrum van Praag.

 

Een eerste versie van de astronomische klok dateert uit de 15de eeuw. De legende gaat dat klokkenmaker Jan Ruze na de bouw blind gemaakt werd door de raadsleden van de stad, om te verhinderen dat hij elders nog zo'n bijzondere klok zou bouwen...

Het mechanisme van de astronomische wijzerplaat, dat tot op heden nog steeds werkt, werd in de 16de eeuw op punt gesteld door Jan Taborsky.

Dit deel van het uurwerk geeft de tijd aan en laat de stand van de zon en de maan zien.  Het bestaat uit drie schijven: de vaste schijf in het midden, de onafhankelijk daarvan draaiende buitenrand en de zodiakring. 

 

Onder de astronomische wijzerplaat bevindt zich een wijzerplaat met centraal het wapenschild van de stad Praag. Daarrond in cirkels de symbolen van de sterrenbeelden en daarrond de uitbeeldingen van elke maand.  De buitenste cirkel geeft voor elke dag van het jaar de juiste heilige weer. Dit gedeelte van het monument dateert uit de 19de eeuw, een periode waarin Praag een grote bloei kende.

 

En dan is er nog de Parade van de Apostelen: elk uur gaan twee houten deurtjes open en passeren de apostelen de revue. 

 

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

We bezochten Praag enkele jaren geleden in het kader van een cultureel-historische reis rond de figuur van Johannes Kepler.

 

In mei 2020 staat er een gelijkaardige reis op het programma, dit keer naar Polen, in de voetsporen van Nicolaas Copernicus.

Ook tijdens deze reis kunnen we een astronomisch uurwerk bewonderen, in de Mariakerk in Gdansk!

Lees het reisprogramma: https://www.urania.be/urania/astroreizen/astroreis-naar-polen

 

Voor deze reis zijn nog slechts 4 plaatsen beschikbaar!