· 

Op weg naar het ruimtestation

Meer dan 10 jaar geleden inmiddels....

Op 29 mei 2009 vertrok onze landgenoot Frank De Winne naar het ruimtestation ISS, aan boord van een Soyuzraket. 

19 astroreizigers zwaaiden hem uit, vanaf de lanceerbasis Bajkonoer in Kazachstan.

 

Een raketlancering bijwonen is een unieke ervaring! Nog voor je het geluid van de lancering hoort, wordt je overweldigd door de trillingen van het starten van de motoren. De lage tonen geven een onbeschrijfelijk gevoel in je lichaam. Niemand blijft onbewogen. Maar ook heel de omgeving davert. Onderaan de raket verschijnt een rode gloed. Dan een overweldigend lawaai.... de raket komt van de grond, de ruimtereis is gestart!

 

De Soyuz-raket is het meest succesvolle rakettype aller tijden. Sinds de bouw van de eerste raket in 1966 zijn er al meer dan 1700 exemplaren gelanceerd!

 

De Soyuz mag dan wel de meest succesvolle raket zijn, het is niet de grootste. Die eer komt nog steeds de Saturnus V raket toe, die de mens op de maan bracht. Met z'n 110 meter is de Saturnus V-raket dubbel zo hoog als de Soyuz!