· 

Wandelen tussen twee werelden

Nergens ter wereld vind je zo'n verscheidenheid aan geologische fenomenen als in IJsland. Meer nog, IJsland, dat is gewoon een handboek geologie in real life.

 

Waar anders wandel je op een comfortabel pad tussen twee uiteendrijvende continenten, zoals hier, in Thingvellir? De Mid-Atlantische Rug scheidt de Noord- en Zuid-Amerikaanse plaat (westen) van de Euraziatische en Afrikaanse plaat (oosten).  Alleen in IJsland ligt deze scheiding boven water. Hier verwijderen de het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent zich uit elkaar met een snelheid van zo'n 2 cm. per jaar. 

 

Maar ook voor andere redenen is dit een speciale plek. In het jaar 930 werd hier het allereerste "parlement", de Alding, opgericht. Elke zomer kwam zowat de hele IJslandse bevolking hier bij elkaar om zaken te doen, recht te spreken, nieuws uit te wisselen, nieuwe wetten uit te vaardigen en zo meer. 

 

De lokatie van de Parlementsvlakte werd niet willekeurig gekozen! De grote vlakte bood plaats aan tienduizenden mensen, en de basalten wanden van de Almannagja-kloof fungeerde als echomuur voor de toehoorders in het open veld. De nabijgelegen waterval en het Thingvallavatn-meer voorzag de aanwezigen van drinkwater en verse vis!