· 

Late lente in Maydanak

"De voorbije winter lag de sneeuw tot aan het dak van ons verblijf", vertelden de astronomen van het Maydanak-observatorium (Oezbekistan) tijdens ons bezoek eind mei.  De lente liet lang op zich wachten dit jaar. Waardoor wij genoten van een wilde bloemenpracht en besneeuwde bergtoppen, op een moment dat alles er normaal al strogeel uitziet.... 

 

De Maydanak-sterrenwacht is gelegen op 2600 meter hoogte, goed verborgen in de uitlopers van het Pamir-Alaigebergte, in het zuidoosten van Oezbekistan.  

Oorspronkelijk daterend uit het Soviet-tijdperk is de Maydanak-site een merkwaardige mix van hedendaagse astronomische instrumenten, roestige ruïnes en pure natuur.

 

De unieke locatie - halverwege tussen 's werelds grootste sterrenwachten van het noordelijk halfrond, op de Canarische Eilanden en Hawaii, in combinatie met uitstekende atmosferische condities maakt Maydanak heel belangrijk voor het volgen van hemellichamen die een ononderbroken waarneming vereisen, zoals planetoïden en ruimte-afval. Als observatorium van het UBAI (Ulug Beg Astronomicial Institute) wordt hier tevens aan fundamenteel onderzoek gedaan naar o.a. quasars, gamma ray bursts en gravitatielenzen.

 

 

In mei 2019 zorgden 16 Astroreizigers voor een primeur. Als allereerste groep niet-beroepsmatige astronomen mochten ze hier een nacht doorbrengen en een bezoek brengen aan alle operationele telescopen.

 

Lees het reisverslag van de cultureel-astronomische rondreis door Oezbekistan.

Bekijk het on-line foto-album.