· 

Pinguins op Petermann Island

De pinguins op Petermann Island hebben het naar hun zin!

Ze storen zich niet in het minst aan die felgekleurde bezoekers.  Lekker door het ijs dabben, van mekaars rotsnesten steentjes stelen, zich over hun kroost ontfermen en zuidpooljagers op afstand houden, dat is wat zo'n pinguin doet!

 

Met z'n 3000 broedkoppels zijn ze er, deze ezelspinguins (hun geroep lijkt op het gebalk van een ezel). Ook Adeliepinguins, stormvogels en zuidpooljagers frequenteren het kleine eiland.

 

De rotsachtige kust van het eilandje is in de zomermaanden begroeid met schaarse mossen en korstmossen. Algen kleuren de sneeuw groen en rood.

 

Petermann Island,  1,8 x 1,2 km groot,  ligt vlak voor de kust van het Antarctisch Schiereiland. Het werd genoemd naar de Duitse geograaf August Petermann, door de Duitse Antarctische expeditie van 1873, die er als eersten arriveerden. Een Franse expeditie onder leiding van Jean-Baptiste Charcot overwinterde er in 1909.

De hut die er nu staat is evenwel geen overblijfsel van de Fransen, maar een schuilhut gebouwd door Argentinië in 1955.

 

Op de achtergrond het expeditieschip de Silver Cloud, het veilige onderkomen van de felgekleurde bezoekers. Daarachter het Antarctisch Schiereiland. Het lijkt dichtbij, maar vergis je niet. Dit is een onherbergzaam gebied, waar de natuur regeert en de bezoekers zich nederig moeten gedragen.  Want het weer is hier grillig en kan van het ene op het andere moment omslaan. Zodat het veilige onderkomen, schijnbaar zo dichtbij, niet meer bereikbaar is. Bij elke landing worden daarom, voor de passagiers het schip verlaten, door de expeditiecrew tenten, dekens en voedsel aan land gebracht, voor het geval dat.

 

In 1982 verdwenen hier nog 3 medewerkers van de British Antarctic Survey, die via het zee-ijs de oversteek maakten van Petermann Island naar Faraday Station, op het Antarctisch Schiereiland. Ze bereikten de overkant niet en werden nooit teruggevonden....