· 

Hot Spot Galapagos

Zich van geen kwaad bewust geniet de zeeleguaan van de zon. Dat moet hij ook wel, want koudbloedig als hij is, moet hij voldoende opwarmen om in het koude water zijn lievelingskostje, algen, bijeen te zoeken. 

Nochtans kan het hier behoorlijk gevaarlijk zijn. Deze zeeleguaan woont namelijk op Fernandina, het jongste en vulkanisch meest actieve eiland van de Galapagos-archipel.

 

De Galapagos-eilanden worden gevormd door een "hot spot",  een plaats waar een warmtepluim uit het diepste van de aarde naar boven komt. Doordat de tektonische platen zich over de hot spot verplaatsen, ontstaan er een reeks vulkanen, die kunnen uitgroeien tot een eilanden-reeks. Bekende hot spot archipels zijn, buiten de Galapagos, de Canarische Eilanden, de Hawaii-archipel, Kaapverdië en de Azoren.

 

In het geval van de Galapagos beweegt de Nazca-plaat zich van west naar oost over de hot spot. Het oudste eiland is dus het meest oostelijke eiland, met name San Cristobal.

 

Fernandina, het jongste en meest westelijk gelegen eiland, heeft een zeer actief vulkanisme, met grote vulkaanuitbarstingen in 2005, 2009 en 2018. Het volledige eiland is eigenlijk een grote, actieve schildvulkaan. Daardoor is er weinig plantengroei, het landschap is jong, ruig en volledig vulkanisch. Dat belet niet dat er een weelderige fauna floreert.

 

Aan land gaan op Fernandina kan enkel bij Espinosa Point. 

Naast de duizenden zeeleguanen kom je hier ook de vleugelloze kormoraan tegen, pelikanen, zeeleeuwen en je maakt hier ook kans om de Galapagos pinguïn te spotten!