· 

De Kerstleguaan

Op de Galapagos-eilanden tref je dieren aan die nergens anders ter wereld voorkomen.

 

Neem nu de zeeleguaan: dit unieke dier is de enige hagedis die zijn voedsel in zee zoekt door diep te duiken in de oceaan, op zoek naar algen. Ze bezitten speciale klieren om het overtollige zout als het ware uit te spuwen. Alvorens zich in zee te wagen op zoek naar voedsel, moeten ze eerst voldoende opwarmen in de zon, koudbloedig als ze zijn.

Zeeleguanen zijn endemisch op de Galapagos-archipel.

 

Deze op voorhistorische draken lijkende dieren leven in grote groepen op vulkanische rotsen langs de eilandkusten. 

Er zijn zes ondersoorten, die elk op een specifiek eiland leven.  De zeeleguanen van de eilanden Isabela en Fernandina zijn het grootst: ze kunnen tot 1,7 meter lang worden, en tot 15 kg. wegen.

 

Tijdens het paarseizoen veranderen de mannetjes van kleur. Die van het eiland Española worden het kleurrijkst: fel groen en rood. Vandaar hun bijnaam: Kerstleguaan (Christmas Iguana).

 

Het was o.a. het bestaan van deze verschillende ondersoorten in geïsoleerde populaties op de verschillende eilanden, die Charles Darwin inspireerde tot zijn evolutietheorie.

 

 

  • Tussen de zeeleguanen wandelen en zwemmen is een unieke ervaring!  Maak het mee tijdens onze exclusieve 12-daagse cruise in januari 2020!

  • Bekijk alvast wat je kan verwachten op een Galapagos-reis in het on-line foto-album!