· 

Ijen-vulkaan, Oost-Java, Indonesië

Ijen is een actieve stratovulkaan op het Indonesische eiland Java.

Het kratermeer is één van de zuurste meren ter wereld, met een pH-waarde die rond de 0 schommelt.

 

De vulkaan is vooral bekend omwille van de zwavelwinning.  De zwaveldampen worden via een systeem van keramische buizen opgevangen en condenseren tot vloeibare zwavel. Die stolt tot grote blokken, die in stukken worden gehakt en in rieten manden de krater uitgedragen worden. Eén lading weegt tussen de 80 en 90 kg.

Eens op de kraterrand, wordt er overgeladen in een soort kruiwagen, die vervolgens naar de voet van de vulkaan gereden wordt. Het totale traject bedraagt zo'n 3 kilometer.  De lucht in de krater is giftig, en meestal hebben de zwaveldragers niet meer dan een zakdoek om zich hiertegen te beschermen. Velen leggen het traject 2 keer per dag af.

 

De zwaveldragers worden betaald per kilogram zwavel. Voor dit harde labeur verdienen ze tussen de 10 en 20 euro per dag. Tegenwoordig gebruiken ze hun kruiwagentjes ook om toeristen op of af de berg te vervoeren. Dat levert hen meer op de zwavelbrokken....