· 

Aflevering 1 - Adeliepinguin

Van de 17 soorten pinguïns die er wereldwijd zijn, komen er 8 in Antarctica voor.  Het exemplaar op deze foto is een adeliepinguïn, 1 van de 2 soorten die we tijdens onze Antarcticareis gespot hebben.

 

De totale populatie adeliepinguins wordt geschat op 14 tot 16 miljoen exemplaren. Het is dus niet bepaald een bedreigde diersoort...

Ze zijn zo’n 50 tot 60 cm. hoog, wegen 4 tot 6 kg en halen onder water snelheden tot 40 km per uur!

 

De adeliepinguïn is goed herkenbaar door zijn kleine snavel en witte ring rond het oog. Ze bewegen zich vaak liggend en glijdend over het ijs voort, wat een bijzonder grappig zicht is!

 

De kolonie die wij bezochten bij Cape Kinnes telde zo’n 48000 broedparen, of in totaal een 96000–tal pinguïns. Heel recent (maart 2018) werd gerapporteerd dat ongeveer anderhalf miljoen adeliepinguïns zich op de Danger Islands, aan de oostelijke kant van het Antarctische schiereiland, bevinden.

 

 

Deze foto werd genomen tijdens de reis naar Antarctica, januari 2018. Lees meer over deze reis in het reisdagboek in 10 afleveringen.

We plannen een heruitgave van deze reis in 2020. Hou het reisaanbod in de gaten voor meer info!