· 

Dagboek van een Antarcticareis - deel 8

Meer dan 2 jaar geleden begonnen we met de voorbereidingen van een unieke Antarcticareis. 

Nu is het eindelijk zo ver..... Slecht weer op komst...

Zondag 4 februari.

Waar waren we gebleven? Op Petermann-eiland.

Pinguins, Gentoo en Adelie-pinguins. Ons motto: je kan nooit genoeg foto’s en filmpjes van pinguins nemen!

 

Bizarre kleuren in de sneeuw, veroorzaakt door algen en door “pinguin-poo”: eet de pinguin krill, dan kleurt de sneeuw roze….

 

Onbeschrijfelijke panorama’s.

 

Boeiende geschiedenis: het eiland waarop de Franse poolexplorator Jean-Baptist Charcot, met zijn schip de Pourquoi Pas, in 1909 overwinterde.

 

Tijdens de terugtocht met de zodiac naar het schip merken we het al: de wind is behoorlijk toegenomen. Aan boord krijgen we hiervan de bevestiging. De geplande route noordwaarts naar de Antarctic Sound zal langs de Gerlache-straat verlopen en niet langs de open oceaan te noorden daarvan, omwille van ons comfort…

 

Ja, dit blijft Antarctica… een extreme plaats. Hadden we enkele dagen geleden nog zwembroek-weer, dan krijgen we nu ander nieuws te verwerken. Elke dag is er de briefing, waar de plannen voor de volgende dag uit de doeken gedaan worden. “Important information about the weather is to be announced, please be present at the briefing”. We hebben zo’n vermoeden dat het niet over zwembroek-weer zal gaan…

Inderdaad. Het nieuws dat we te horen krijgen, horen we eigenlijk liever niet. Er ontwikkelt zich momenteel een zware storm ten westen van de Drake Passage. Er zijn 3 opties.

  1. We varen zoals gepland op dinsdag. Dan mogen we golven tot 15 meter hoog verwachten tijdens onze overtocht. Drake Super Shake. Geen goed plan.
  2. We wachten tot de storm gepasseerd is. Dan kunnen we pas donderdagochtend 8 februari aan de oversteek beginnen. Maar op 8 februari wordt de volgende cruise verondersteld te vertrekken (net zoals de vluchten van de meeste passagiers). Geen goed plan.
  3. We kiezen voor de vlucht vooruit en beginnen vanavond al aan de oversteek. Dat betekent dat onze laatste dag South Shetland Eilanden, met nog 2 voorziene landingen, wegvalt en dat ons avontuur een dag eerder dan gepland zal eindigen. Jammer, maar dit zal het worden….

We arriveren in de buurt van onze volgende landingsplaats: Brown Bluff, op de oostelijke kant van het Antarctisch Schiereiland. Helaas. Een indrukwekkende hoeveelheid zee-ijs ligt tussen de landingsplaats en ons schip dus we geraken niet tot aan de voorziene ankerplaats. Over naar plan B. We varen naar een baai iets verderop, waar we weliswaar niet aan land kunnen gaan, maar wel een zodiac-cruise zullen maken. Helaas. Hevige katabatische winden (dit zijn felle winden die van de gletsjers naar beneden komen) maken een zodiac-cruise onmogelijk. Over naar plan C. We varen naar een meer beschutte baai iets verderop, voor een andere zodiac-cruise. Dit is Antarctica….

 

 

Plan C brengt ons tot bij een kolonie van zo'n 48000 broedparen Adelie-pinguins.  Pinguins, zover het oog reikt. Op de sneeuw, op de rotsen, op de ijsschotsen in het water, zwemmend in het water, waggelend naar de kustlijn,  uit het water springend, in het water duikend.... 360° rondom ons: overdosis pinguins!

 

Onmiddellijk nadat alle zodiacs terug aan boord gehesen zijn, start de terugtocht. We passeren opnieuw de Antarctic Sound, waar grote tafelbijsbergen, afgebroken van de Larsen-iceshelf, voorbij drijven.

 

Tijd voor het aperitief. Wat wordt het vanavond? Een glaasje champagne? Martini, shaken not stirred? Amarulla on the rocks? Het is hier allemaal inbegrepen!

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0