· 

Dagboek van een Antarcticareis - deel 7

Meer dan 2 jaar geleden begonnen we met de voorbereidingen van een unieke Antarcticareis. 

Nu is het eindelijk zo ver..... Het avontuur gaat voort!

Zaterdag 3 februari

 

We liggen voor anker voor Petermann Island, een klein rotsachtig eilandje op ongeveer 65°10’ ZB. Aan de andere kant kijken we uit op het vasteland van het Antarctisch schiereiland: een aaneenschakeling van gletsjerfronten en rotspieken. De zee ervoor ligt bezaaid met ijsschotsen. Ondanks de slechte weersvoorspellingen (er was voor de ganse dag overtrokken weer met lichte tot matige neerslag voorspeld) zijn er toch brede opklaringen, die maken dat het zonder zonnebril quasi onmogelijk is om naar buiten te kijken.

 

Wij staan deze namiddag met de “late shift”, d.w.z. we zullen pas om 16u30 aan onze landing beginnen. Het gaat namelijk zo: we zijn met 200 passagiers aan boord, maar de Antarctische regels zijn streng en laten slechts 100 personen tegelijk aan land toe. Daarom zijn we in 4 groepen van 50 verdeeld, en er is een rotatiesysteem waarbij 2 groepen van 50 met een tussentijd van een kwartier van boord gaan. Anderhalf uur later, als de eerste 2 groepen terug aan boord zijn, gaan de volgende groepen. De tijd dat we aan boord zijn, genieten we van de faciliteiten van het schip: elke dag zijn er lezingen door het expeditieteam aan boord, er is de hottub op het pooldeck, je kan een – al dan niet versterkte – koffie drinken in de Panorama-lounge, rondjes wandelen op het jogging-deck en intussen genieten van het onwaarschijnlijke uitzicht. En als je een bad-hair-day hebt, ga je toch gewoon naar de kapper…

Deze voormiddag voeren we door het spectaculaire Lemaire-kanaal, een nauwe zeestraat gevuld met grote ijsbergen, en met gletsjers bedekte wanden aan beide zijden. Helaas werd het zicht aanvankelijk belemmerd door dichte mist, maar naarmate we vorderden klaarde het steeds meer op, en op het einde werden we zelfs beloond met een Antarctische regenboog!

 

Hier bij Petermann-eiland bereiken we ook het zuidelijkste punt van de expeditie. Vanavond en vannacht varen we terug een heel eind noordwaarts, voorbij de punt van het schiereiland, zodat we ook nog een stukje van de oostelijke kant kunnen verkennen.

 

Wat gaan we zien op Petermann-eiland? Lees het morgen, in het volgend verslag!

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Marleen Van Ende (zondag, 04 februari 2018 12:09)

  Wie zijn jullie medereizigers?
  Groetjes uit Spanje

 • #2

  Nadja (zondag, 04 februari 2018 18:04)

  Gewoon adembenemend