· 

Dagboek van een Antarcticareis - deel 6

Meer dan 2 jaar geleden begonnen we met de voorbereidingen van een unieke Antarcticareis. 

Nu is het eindelijk zo ver..... We reizen steeds verder zuidwaarts!

We hebben een probleem. Hoe beschrijf je een reis die niet in woorden te vatten is?

Toch een poging.

 

Donderdag 1 februari.

Stralend blauwe lucht. Volle zon. T-shirt-weer. Om 8u in de ochtend: Bezoek aan pinguinkolonie op een klein eilandje in het midden van een baai, Mikkelsen Harbour. De baai: 180° gletsjers rondom. Tip voor toekomstige Antarcticareizigers: niet vergeten zonnecrème mee te nemen!

Terug aan boord omstreeks 10 u. Genieten van een glas prosecco aan de poolbar. Even zwemmen in het verwarmde buitenzwembad. Tijd voor de lunch, in open lucht!

Plots komt er felle mist opzetten. Op 5 minuten tijd zitten we ingesloten in een wolkenbank. Geen nood: een warm fleecedekentje en een Irish coffee houden ons wel warm.

Het schip vaart verder zuidwaarts. Even plots als gekomen, verdwijnt de mist. Grote ijsbergen aan beide kanten van het schip. Zodiac-cruise tussen gigantische ijsbergen – we mogen niet te dichtbij varen want die dingen kunnen onaangekondigd omkantelen….

We doen verwoede pogingen om de duikelende pinguins te fotograferen, maar die beesten zijn zo snel, dat op de foto’s vooral plaatsen staan waar net pinguins gesprongen hebben…

Terug aan boord: alvorens aan tafel te gaan voor het diner is er een cocktailparty voor “first timers”. Wij dus. De enige keer in ons leven dat we dit mogen meemaken… Hier worden we echt vrolijk van!

 

Vrijdag 2 februari.

We zijn inmiddels op 64° zuiderbreedte, de zon kwam op vanochtend om 3u10 en zal pas om 22u28 vanavond ondergaan…

Paradise Bay doet zijn naam alle eer aan. Windstil. Blauwe ijsbergen, het lijkt wel of er binnenin ledverlichting aangebracht is. Met de zodiacs varen we tot aan het massieve gletsjerfront. Niet te dicht, want af en toe breken er onder luid gekraak grote stukken ijs af. In de verte zien we 3 bultruggen spuiten. Een kleine ijsschots is de favoriete pleisterplaats voor een familie zeehonden. Overal schieten pinguins door het water.

 

Na de middag zetten we voet aan wal van het Antarctisch schiereiland bij de Chileense onderzoeksbasis Gonzalez Videla. Daar krijgen we weer een overdosis pinguins.

 

Na alweer een gastronomisch avondmaal zijn we ondertussen opnieuw aan het varen. Nog verder zuidwaarts, morgen bereiken we allicht onze zuidelijkste positie. Maar dat is voor een volgend verslag…

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Krisje Soffers (zaterdag, 03 februari 2018 11:31)

  Zo mooi allemaal en zo goed geschreven ! Fijn dat we dit op deze manier kunnen meebeleven.

 • #2

  Myriam Dings (zaterdag, 03 februari 2018 13:16)

  Prachtig prachtig! Vertel eens, zijn Rita en Ronny erbij?

 • #3

  Yolande (zaterdag, 03 februari 2018 13:19)

  Dag Inneke, weeral een dikke merci voor je verslag! We genieten iedere keer mee :)

 • #4

  Veerle en Roeland (zaterdag, 03 februari 2018 14:35)

  Super bedankt Werner en Hilde dat jullie ons door de verslagjes toch een beetje laten meegenieten.....

 • #5

  Sophie (zaterdag, 03 februari 2018 19:30)

  Dank je wel Werner en Hilde voor de supper en leuke verslagjes dat jullie ons elke dag geven en dat we zo kunnen mee genieten .....