· 

Dagboek van een Antarcticareis - deel 4

Meer dan 2 jaar geleden begonnen we met de voorbereidingen van een unieke Antarcticareis. 

Nu is het eindelijk zo ver..... Een dag op zee!

Drake Lake of Drake Shake?

 

Dé vraag die iedereen met Antarctica-plannen bezighoudt….

 

Dat ons vertrek vanuit Ushuaia gisteren met 3,5 uur uitgesteld werd, had alles hiermee te maken. Want een klein venijnig windveldje bevond zich tussen Kaap Hoorn en het Antarctische schiereiland, en door het vertrek met enkele uren te verlaatten, zouden we dat grotendeels kunnen mijden.

We werden gewaarschuwd dat we in de loop van de nacht wat meer deining mochten verwachten en inderdaad, tegen de ochtend werden we behoorlijk heen en weer gewiegd. Zodat sommigen lichtjes groen aan het ontbijt verschenen….

 

De gelukkigen die zeeziekte alleen van horen zeggen kennen, zoals ondergetekende, genoten van een heerlijk ontbijt. A la carte of buffet, naar ieders voorkeur.

 

Daarna is het tijd voor enkele praktische zaken: het labelen van de waterdichte laarzen, zodat we zeker het juiste paar terugvinden als we aan land gaan, het wisselen van de poolparka’s voor diegenen die niet helemaal de juiste maat gekozen hadden.

 

Tijd voor een eerste voordracht. Lex van Groningen, een Nederlandse ornitoloog, onderhoudt ons een uur lang over  de Stormvogelachtigen of “Tubenoose”, waartoe o.a. de Albatrossen en de Stormvogels behoren.

Zo komen we te weten dat deze vogels meer dan 70 jaar oud kunnen worden en dat ze hun eigen nest (waarnaar ze jaarlijks terugkeren) kunnen ruiken tussen duizenden andere nesten. Boeiend!

Daarna gaan we naar het achterdek waar we de vogels in kwestie onmiddellijk kunnen observeren! 

 

Ondertussen is ook de zon volop van de partij. Het is inmiddels middag en wat we nooit voor mogelijk hielden: Midden de beruchte Drake Passage lunchen we in open lucht, in volle zon, aan de Poolbar. Mooi, ’t leven is mooi.

In de namiddag volgen nog 2 verrassingen.

  1. Anders dan een Belgische trein zal ons schip vroeger op Antarctica arriveren dan gepland. De Silver Cloud is een snel schip. Dat, in combinatie met het gunstige weer, maakt dat we de Drake Passage op een goeie 30 uur oversteken, in plaats van de gebruikelijke 48 waardoor we morgenvroeg reeds op Antarctica zullen aankomen!
  2. Aan boord zijn ook een zestal kayaks. Bij elke landing, als het weer en de omstandigheden het toelaten, geeft dat aan 12 passagiers een unieke kans om te peddelen in Antarctische wateren….  Uit alle passagiers die zich kandidaat stellen, worden er telkens 12 uitgeloot. En guess what…. alle astroreizigers die wilden kayaken (waaronder ondergetekende) zijn uitgeloot voor de eerste vaart morgen!

 

Hoog tijd nu om ons op te maken voor de avondlijke cocktail-party met Vincent, notre capitain.

 

 

Albatrossen spotten op een zonnige en kalme Drake Passage
Albatrossen spotten op een zonnige en kalme Drake Passage

Reactie schrijven

Commentaren: 0