· 

Hoe wankel is de wereld?

Eind april verdiepten 13 filosofiereizigers zich in de boeiende en merkwaardige omwentelingen die zich eind 19de - begin 20ste eeuw manifesteerden in diverse domeinen van de samenleving. Waar konden ze dat beter doen dan in Deauville, parel aan de Normandische kust en daterend uit de desbetreffende periode. 

Een verslagje van een korte maar intensieve reis.

Het seminar

Is er een verband tussen Picasso, Schrödingers kat, de Eerste Wereldoorlog en de relativiteitstheorie? Gedurende drie boeiende voormiddag-vullende lezingen nam astrofysicus Gerard Bodifee ons mee in het verhaal over een periode waarin de gevestigde wereldorde wankelde en waarin wetenschap, technologie en kunst grote veranderingen ondergingen. 

De focus lag daarbij op de revolutionaire omwentelingen in de wetenschap: "De wetenschap sloopte het oude beeld van een wereld waarvan de stabiliteit verzekerd leek door vaste wetten en permanente substanties. Becquerel

ontdekte dat ondeelbaar geachte atomen spontaan uiteenvallen. De vaste sterren aan het firmament bleken een onvermijdelijk einde tegemoet te gaan. Boltzmann kondigde de warmtedood van het heelal aan. Een revolutionaire fysica en een aanstootgevende biologie sloegen de bodem weg onder het vertrouwde wereldbeeld. Weldra zou aangetoond worden dat het heelal in zijn geheel meer weg heeft van een explosie dan van een stevig huis."

De omkadering

Deauville

 

Na een bezoek aan het Engelse Bath in 1858 bedacht de hertog van Morny, halfbroer van Napoleon III, dat de moerassige vlaktes aan de monding van de Seine wel eens de ideale locatie konden zijn voor het ontwikkelen van een Franse tegenhanger, ten behoeve van de betere Parijzenaar. En zo geschiedde.

Tot op vandaag is Deauville zowat de meest chique badplaats aan de Normandische kust.  Met casino's, een jachthaven, een paardenrenbaan, paleisachtige gebouwen en upscale hotels. Jaarlijks vinden er filmfestivals plaats: het festival van de Amerikaanse film en het festival van de Aziatische film. Op de beroemde "planches" flaneerden vele beroemdheden. Ze kregen een gepersonaliseerd kleedhokje. De "plateaus de fruit de mer" zijn niet te versmaden en de zonsondergangen zijn er "magnifique".

Côte Fleurie

Deauville is gelegen aan de Côte Fleurie, de gebloemde kust.  Boomgaarden, koeien, cider en calvados horen daarbij als sterren bij planeten...

Honfleur

In tegenstelling tot het recente en planmatig ontwikkelde Deauville, bestaat het nabijgelegen Honfleur al sinds de Oudheid. Het is er aangenaam keuvelen door de oude straatjes en langs de charmante haven.

 

Mont Canisy

Normandië bezoeken zonder aan WO II herinnerd te worden, is onmogelijk.

Het hotel waar we verbleven lag vlakbij de Mont Canisy, dat deel uitmaakte van de door de Duitsers gebouwde Atlantikwall. Het bezoek aan de kazematten van de Mont Canisy is een ervaring die bijblijft, zeker als je het doet met aangepast vervoer....

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0