Het prille begin...
We schrijven voorjaar 1996. Bij Volkssterrenwacht Urania worden volop nieuwe initiatieven ontplooid. Zo is er de start van Urania Mobiel, Vlaanderens eerste mobiele sterrenwacht die naar scholen en verenigingen trekt om er het boeiende verhaal van de sterrenkunde te brengen. En er worden plannen gesmeed om “iets te doen” op het Canarische eiland Tenerife. Want daar is de sterrenhemel toch zoveel beter dan hier in het – toen ook al – lichtvervuilde Vlaanderen (om van het Belgische weer nog maar te zwijgen). Dankzij de goede contacten van Urania stichter en bezieler Hendrik Van Gaal met Michel Huygen – oprichter van Ten Bel, vindt er in mei 1996 een korte prospectiereis plaats. De verkenners zijn unaniem: de sterrenhemel daarboven op de berg Teide is top. Zou toch geweldig zijn om dit met een geïnteresseerd publiek te kunnen delen…. Het idee van Urania’s Astroreizen is geboren. En of er interesse is? In november 1996 stappen we met een groep van 30 enthousiaste Astroreizigers – en heel veel kilo’s overgewicht aan bagage, dat kon toen nog allemaal – op het vliegtuig richting Tenerife.
Het concept slaat aan, want het jaar daarop reizen niet minder dan 4 groepen naar Tenerife, o.m. naar aanleiding van de komeet Hale Bopp.
Astroreizen groeit....
Met elke reis groeit niet alleen de ervaring maar ook het enthousiasme om met dit concept verder te gaan. Het is tijd voor een volgende stap: een eclipsreis naar de totale zonsverduistering van 1998 in de Caraïben. Dat verloopt evenwel niet van een leien dakje. Het oorspronkelijk plan voor een trip met een luxe zeilboot wordt afgeschoten door de reisorganisator waarmee we een samenwerking wilden opzetten, omdat “er ab-so-luut geen markt is voor reizen naar een zonsverduistering”. Benieuwd of de man er nu ook nog zo over zou denken – meer dan 30 geslaagde eclipsreizen later…. We stappen dan maar naar een Nederlands reisbureau voor een reis naar Curaçao.Met de dringende vraag of ze wel onmiddellijk de kamers willen reserveren, want bij eclipsen….. Maar we worden met Nederlandse zelfzekerheid vakkundig afgewimpeld – zij zijn toch wel de reisspecialisten zeker, ze kennen de Nederlandse Antillen toch wel beter dan een simpel Volkssterrenwachtje… Tot ze een paar weken later toch hotelkamers willen reserveren – verrassing, alles volboekt….Wij terug naar af. Maar zo snel geven we niet op. We zoeken en vinden een reisorganisator die nog voldoende capaciteit weet te versieren op het Franse eiland Guadeloupe. Dat wordt dus de bestemming van Urania’s Astroreizen eerste eclipsreis…. Een schot in de roos: 50 eclipsliefhebbers beleven een prachtige zonsverduistering én een exotische vakantie!
En wordt een gevestigde waarde...
De Astroreizen-trein is nu wel degelijk vertrokken en vanaf 1999 zullen we jaarlijks gemiddeld zo’n 10 tot 15 reizen samenstellen en begeleiden. Om mooie sterrenhemels te bewonderen, eclipsen of noorderlicht waar te nemen, beroemde observatoria of ruimtevaartinstallaties te bezoeken. Altijd ingekaderd in een goed doordacht reisprogramma. Want we leren al snel dat de astroreizigers, naast sterrenliefhebbers, ook wereldburgers zijn met een brede interesse in natuur en cultuur! Zodat we een eclipsreis naar Oeganda natuurlijk combineren met een gorilla-trekking, een poollichtreis naar Lapland niet denkbaar is zonder hondesleetocht en een bezoek met Frank De Winne aan Sterrenstad uitgebreid wordt met een Kremlin-visite.
Maar ook voor andere thema’s blijkt er interesse. En zo krijgt het concept “Astroreizen” uitstulpingen richting wetenschapsfilosofie (al sinds 1999 seminar-reizen o.l.v. Gerard Bodifee), muziek- (o.a. reizen met Sigiswald Kuijken) en natuurreizen. Doch het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en wat het thema ook is, er gaat geen reis voorbij zonder dat er naar de sterren gekeken wordt. Of het nu liefhebbers van klassieke muziek in Italië, cultuurliefhebbers in Griekenland of natuurfotografen in Afrika zijn, de plaatselijke sterrenhemel zal hen steeds getoond en toegelicht worden! Sommigen worden op die reizen zelfs besmet door het astronomie-virus!
Toekomstplannen....
20 jaar Astroreizen bracht honderden reisliefhebbers naar tientallen originele plekken over heel de wereld. Wij hopen er alvast nog vele reisjaren aan toe te voegen. Dit jaar 2016 gaat het nog richting Réunion voor de ringvormige eclips van 1 september, en richting Griekenland voor een wetenschapsfilosofiereis met Gerard Bodifee. In 2017 staan reizen naar 2 zonsverduisteringen en 2 poollichtreizen in de steigers. En ook voor 2018 en 2019 worden al ijverig reisplannen gesmeed….. Op deze website (www.astroreizen.be) en via de Astroreizen facebookpagina (www.facebook.com/astroreizen) is het allemaal te volgen….
Op heel korte termijn plannen we alvast een feestje om ons 20 jarig jubileum te vieren. Op 20 augustus 2016 is iedereen welkom bij Volkssterrenwacht Urania in Hove om eens van naderbij kennis te maken, of, voor diegenen die al meereisden, een grote reisreünie! Meer info over het Astroreizen evenement vind je op de website.
Er zijn nog geen commentaren.