· 

En toen gingen we naar Tanzania...

Ja, het is waar.  Al sinds onze eerste Afrikareis, nu bijna 15 jaar geleden, zijn wij een beetje Afrikanofiel.  We houden van de weidse Afrikaanse landschappen, de brandende zon, de tropische onweders. We houden van de onovertroffen zonsopkomsten 's morgens, de sundowners en de bushmen tv 's avonds. We houden van de big five (*), de small five (**) en zelfs van de ugly five (***).

We dachten dat we toch al wat gezien hadden, van groot en klein wild, op de vele game drives die we ondernamen.

En toen gingen we naar Tanzania....

Op het programma stonden Tarangire National Park, Lake Manyara National Park, Ngorogoro krater, en uiteraard Serengeti National Park. De klassieker onder de safari's....

Tarangire National Park

Wij dachten dat we al veel zebra's gezien hadden.

En toen gingen we naar Tanzania. 

Meer bepaald naar Tarangire National Park.  Dwars door het park loopt de Tarangire rivier.  Op het einde van het droge seizoen, de enige plek met water....

Een eindeloze colonne zebra's, in "single file", daalt af naar het water. In hun gezelschap ook veel dorstige gnoes.  Ook aanwezig: giraf en kudde olifanten. Nog wat vogels als decoratie... Kortom: INDRUKWEKKEND.

Tarangire National Park is ook bekend voor zijn boomklimmende leeuwen en gigantische baobabs. De eerste kregen we niet te zien, de tweede laten zich iets makkelijker verschalken.  En er staan daar inderdaad exemplaren om U tegen te zeggen....

Flinke baobab.... met aan de voet een luie (niet-boomklimmende) leeuw. Zie hieronder voor ingezoomde versie...
Flinke baobab.... met aan de voet een luie (niet-boomklimmende) leeuw. Zie hieronder voor ingezoomde versie...

Lake Manyara National Park

We dachten dat we al veel olifanten gezien hadden.

En toen gingen we naar Tanzania.

Meer bepaald naar Lake Manyara National Park.

We rijden door het bosrijke gedeelte van het park, en spotten enkele olifanten links van ons. Ze maken aanstalten om de weg over te steken, dus we houden halt.  Olifanten hebben altijd voorrang. Dan blijken de enkele olifanten er eigenlijk tientallen te zijn, en plots bevinden ze zich links van ons, voor ons, rechts van ons en achter ons. M.a.w. we zijn volledig ingesloten door een grote kudde dikhuiden....

Kortom: INDRUKWEKKEND....

Rustig blijven, genieten, en foto's nemen is de boodschap....

 

Geology in action: Lake Manyara strekt zich uit langs de 600 meter hoge rand van de Rift vallei. Er zijn hier zelfs enkele warmwaterbronnen, getuigen van de nog steeds aanwezige tektonische activiteit in de Oost-Afrikaanse slenk.

Ngorogoro Conservation Area

We dachten dat we al veel indrukwekkende vergezichten gezien hadden.

En toen gingen we naar Tanzania.

Meer bepaald naar Ngorogoro Conservation Area.

Dat staat op de Unesco Werelderfgoed lijst. Wij weten nu waarom.

Ja, we hadden dat al op foto's en in natuurdocumentaires gezien. Maar het blijft een whaw-moment als je het live mag ervaren. Het uitzicht was perfect, met de juiste wolken op de juiste plaatsen. En ja, het is INDRUKWEKKEND.

Serengeti National Park

We dachten dat we al veel gnoes gezien hadden.

En toen gingen we naar Tanzania.

Meer bepaald naar het Serengeti Nationaal Park. Het park der parken doet zijn naam alle eer aan. Het regenseizoen is dit jaar veel vroeger dan normaal, en de regens zijn al tot in de centrale Serengeti doorgedrongen.  Dat heeft twee gevolgen. Een: het is er al behoorlijk modderig, waardoor onze chauffeurs/gidsen het betere 4X4-werk kunnen demonstreren. Twee: de grote trek van de gnoes is al volop bezig. Wat een onverwachte meevaller! Kuddes van duizenden en duizenden gnoes trekken door de eindeloze vlaktes (dat is trouwens de letterlijke betekenis van het woord "Serengeti"). Geregeld zetten ze het met z'n allen op een lopen. Daverend hoefgetrappel en grote stofwolken zijn het resultaat. En wij, wij kijken met verwondering toe en maken foto's, verschrikkelijk veel foto's.... (en filmpjes).  Het is INDRUKWEKKEND.

Veel gnoes = veel eten voor de predatoren.  Niet verwonderlijk dus dat we ook veel leeuwen, luipaarden, cheeta's en hyena's tegenkomen. Verder ook nog olifanten, giraffen, impala's, hartebeesten, hippo's, gieren, arenden, secretarisvogels, enz enz.... Kortom, héél véél beesten....

En verder in Tanzania....

  • Wandelden we langs de oevers van het uitgedroogde Lake Manyara, onder begeleiding van een Masai krijger.
  • Werden we rondgereden door 3 fantastisch goede gidsen/chauffeurs!  We geraakten probleemloos door alle modderpoelen en één lekke band werd binnen de kortste keren vervangen.
  • Logeerden we afwisselend in mooie lodges en midden-in-de-natuur-tentenkampen.
  • Hielden we even halt in een lokale school waar 15 leerkrachten het beste van zichzelf geven voor meer dan 800 leerlingen.
  • Bezochten we de Oldupai kloof, ook wel gekend als "de wieg der mensheid" en gingen op bezoek bij de Masai.

Samengevat: een onvergetelijke reis om aan het Astroreizen-palmares toe te voegen!

 

(*) De Big Five: Iedereen die op safari gaat, wil ze zien... (en wij zagen ze alle 5 in Tanzania!)

olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, buffel

(**) De Small Five: kleine dieren die in hun naam één van de Big Five dragen... olifantspitsmuis, mierenleeuw, luipaardschildpad, neushoornkever, buffelwevervogel.

(***) De Ugly Five: zij vallen buiten de prijzen als er schoonheidswedstrijden zijn....:

wrattenzwijn, gier, hyena, maraboe, baviaan.

P.S. Bekijk ook de Tanzania-afspeellijst op het Astroreizen Youtube kanaal!

P.S. En het album met panorama-foto's op Flickr.

P.S. Dit reisverslag werd verfilmd!!

 

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.