· 

We gaan op safari en we nemen mee...

Enkele nuttige tips voor Afrika-reizigers

1. Paspoort

De evidentie zelve dat je je paspoort meeneemt. Maar neem ook altijd een kopie mee, én een extra pasfoto. Bewaar dit vér weg van je echte paspoort. Duimen maar dat je het niet nodig hebt, maar in het onaangename geval dat je je paspoort kwijtraakt, is het zeker makkelijker om aan de nodige vervangingsdocumenten te komen, als je een kopietje en een pasfoto kan voorleggen....

2. De juiste kleding

Neen je hoeft je niet noodzakelijk uit te dossen zoals onderstaande individuen. Maar een beetje aangepaste kledij kan geen kwaad. Voorzie zeker in:

  • een hemd of T-shirt met lange mouwen, lange broek en gesloten schoenen.  Ja, ook al ga je naar de tropen.  Want je wil na zonsondergang niet al teveel muggenbeten oplopen...  
  • een set warme kleding.  Je zou ervan verbaasd zijn hoe koud het in Afrika soms wordt... uiteraard al naargelang het seizoen en de plaats waar je naartoe reist.
  • een katoenen sjaal.  Komt altijd van pas: tegen de felle zon, tegen de wind of het stof in een open jeep...
  • regenvestje. Zelfs al reis je in het droge seizoen.... Want: climate is what you expect, weather is wat you get!  We spreken uit ondervinding...

3. Een zaklamp

Voor ons is elektriciteit een zekerheid (alhoewel, de afschakelplannen indachtig....), maar in Afrika is dit allerminst het geval.

Ga je bovendien op een échte safari (zoals wij vorig jaar in Botswana), dan is er van elektriciteit al helemaal geen sprake.... Gelukkig zijn er tegenwoordig zaklampen in alle maten en gewichten. Vergeet ook niet de nodige batterijen mee te nemen...

4. Verpakkingsmateriaal

Oh oh, die geweldige Afrikaanse craft-shops en curio-markets... Dan heb je, na stevig onderhandelen, eindelijk je favoriete olifant (of ander souvenir) te pakken, blijkt er enkel krantenpapier als verpakking beschikbaar.... En dat beest moet nog in de bagage...

Een klein voorraadje "bollekesplastiek" en "duct-tape" doet wonderen! Reis je met zachte koffers (wat meestal aangeraden wordt als je met een jeep of overlander rondreist), is het ook een goed idee om enkele lege plastic dozen (type "ijscreme-doos") mee te nemen, om breekbare souvenirs iets beter te beschermen tegen het betere gooi- en smijtwerk op luchthavens.

5. Plastic zakjes

Pak je kleding in plastic zakjes en dan pas in je reistas. Bagage wordt vaak op het dak van de jeep vervoerd, en een reistas is niet noodzakelijk stof- en/of waterdicht... Ook voor je fotogerief en andere fragiele spullen is een beetje extra bescherming geen overbodige luxe. Uiteraard ben je milieubewust genoeg om deze plastic zakken mee terug naar huis te nemen en hier bij de juiste afvalhoop te deponeren...

 

Let op: Tips 4 & 5 gelden NIET als je naar Rwanda reist, want daar zijn plastic zakken verboden bagage!!

6. Je goed humeur...

Maar met zonsondergangen zoals deze, kan dat niet anders....

Only in Africa....
Only in Africa....

Reactie schrijven

Commentaren: 0