· 

Mondain, mythisch, marmer...

De Cycladen - voor elk wat wils....

In september 2015 bracht een filosofiereis ons naar de Cycladen.  Deze eilandengroep in de Egeïsche Zee bestaat uit zo'n 25 eilanden, een aantal ervan niet groter dan een rots in de zee en onbewoond. Alhoewel vaak slechts op een spreekwoordelijke boogscheut van elkaar verwijderd, toch zijn de verschillen tussen de eilanden merkwaardig.

Neem nu de drie eilanden die we bezochten tijdens onze filosofiereis....

Mikonos - mondain

Reis je naar de Cycladen, dan is de kans heel groot dat je landt op Mikonos.  Dit piepkleine eiland (86 km²) heeft één van de twee internationale luchthavens van deze eilandengroep (het andere eiland met een luchthaven is Santorini).

Heeft het landschappelijk weinig te bieden, de ambiance-zoekende toerist komt hier ongetwijfeld aan zijn trekken.

Op Paradise Beach drink je mochito uit een emmer en bestel je geen fles maar een dozijn flessen champagne.  Loop je Bruce Willis of Cameron Diaz tegen het lijf, doe dan alsof je ze wekelijks in de supermarkt tegenkomt.  In de oude haven vergaap je je aan de jachten die zo uit een James Bond film weggeplukt lijken en in de winkelstraatjes van de hoofdstad Chora spendeer je met gemak een maandloon of meer in een paar minuten tijd.  En dan heb je nog 999 andere winkels te gaan...

Maar je kan ook genieten van de sfeervolle steegjes met gezellige tavernes en restaurants, die uitmuntend eten serveren. Stap eens een bakkerij binnen en proef er de smakelijke lekkernijen - Mikonos wordt niet voor niets het bakkers-eiland genoemd.  Wandel langs de karakteristieke windmolens en bezoek het mooie klooster Panagia Tourliani.  En geniet van de prachtige zonsondergangen....

Wij verbleven 2 nachten in het 5-sterren resort Saint John en genoten er van een uitstekende service, de prachtige infinity-pool en schitterende zonsondergangen.  Vergeet wel niet je creditcard van voldoende reserves te voorzien...

http://www.saintjohn.gr/

Delos -  mythisch

Delos - een grote rots in de zee - is het centrum van de Cycladen.  Op dit eiland werden, volgens de Griekse mythologie, Artemis en Apollo geboren.  Ooit was het een metropool met meer dan 40000 inwoners.  Het was het religieuze en economische hart van de regio, tot het in het begin van onze tijdrekening verlaten werd.

De overblijfselen van de Apollo-tempel en het leeuwenterras zijn de beroemdste bezienswaardigheden.  Maar heel het eiland is één groot archeologisch heiligdom....

Het eiland is per boot te bezoeken vanuit Mikonos - een dik halfuur varen brengt je erheen.

En als je dan, zoals wij, het geluk hebt een bevlogen lokale gids te treffen, is een bezoek aan dit mythische eiland absoluut een must als je naar de Cycladen reist!

Naxos - marmer

Een speed-ferry brengt je in 45 minuten van Mikonos naar Naxos.  Het contrast tussen beide eilanden kan nauwelijks groter zijn: 3 keer hoger, 10 keer groter, maar wel 1000 keer rustiger dan Mikonos...

Naxos is een bergachtig, ruig maar toch groen eiland. Als sinds de oudheid beroemd om zijn witte marmer. In het dorpje Apiranthos zijn zelfs de straten geplaveid met marmer.

De hoofdstad Chora (inderdaad... zelfde naam als de hoofdstad van Mikonos) heeft een gezellige haven met talloze restaurantjes en winkelsteegjes. Op het eilandje Palatia staat de 6 meter hoge marmeren Portara-poort. Gebouwd in de 6de eeuw v. Chr, als ingang van een tempel, vermoedelijk voor de god Apollo, en nu dé plek om van een mooie zonsondergang te genieten. Als de wind hevig waait (wat hier niet ongebruikelijk is), moet je er wel een nat pak voor over hebben...

Wij verbleven in het dorpje Apollonas, op een uurtje rijden van de hoofdstad. Hotel Kouros, uitgebaat door de broers Christos en Kostas, ligt aan het uiteinde van het dorp, vlak aan het strand. Luxe moet je hier niet verwachten, maar de kamers zijn netjes en voorzien van basis comfort. Hier kom je voor de rust en de ongecompliceerde gastvrijheid.

Apollonas is een uitstekende uitvalsbasis voor de verkenning van Naxos. Op wandelafstand van het hotel vind je, in een verlaten marmergroeve, een reusachtig, onafgewerkt Kourosbeeld.

De pittoreske bergdorpjes Koronida, Skado en Koronnes lijken wel tegen de berghellingen gekleefd. Vanuit Koronnes brengt een 5 km steile kronkelweg je tot in de baai van Lionas, nog kleiner dan Apollonas.... Twee restaurantjes en een handvol huizen... en oogverblindend witte marmer.  De vallei herbergt verlaten amarilontginningen. Verroeste mijnwagentjes en de restanten van een kabelbaan zijn de stille getuigen van de voorbije mijnactiviteiten.

Ben je fan van de authentieke Griekse keuken, hou dan halt in restaurant To Pefko, in het bergdorpje Moni.  Beter ga je het niet vinden....

Enkele minuten verder rijden op de weg naar Chalki en je passeert het Panagia Drosiani klooster. Dit is één van de oudste christelijke kerken van Griekenland.  De eeuwenoude fresco's maken het tot één van de belangrijkste Byzantijnse monumenten op de Cycladen.

 

Naxos heeft ook een eigen likeur: Kitron, gemaakt van de gelijknamige vrucht. In Chalki bevindt zich de oudste distilleerderij waar dit drankje gemaakt werd. Nu nog te bezoeken als museum én om te degusteren....

Vanuit Apiranthos brengt een afdaling van 11 km met talloze haarspeldbochten je in het kustdorpje Moutsouna.  Hier eet je de beste vis op het eiland!  En vind je de overblijfselen van het grootste Griekse infrastructuurwerk van begin 20ste eeuw.  Vanuit Moutsouna werd namelijk de ontgonnen amaril verscheept. Oorspronkelijk werd het gesteente met ezels naar hier getransporteerd.  In de jaren '20 bouwde men echter een heel systeem van kabelbanen, over de toppen van de bergen, om het amaril vanuit de verschillende valleien tot hier te transporteren.  Een schitterend staaltje van industriële archeologie!

Volg vanuit Moutsouna de prachtige kustweg tot aan het strand van Panermo. Zwem in het kristalheldere water, aan een fijn zandstrand, onder de palmbomen.  En geniet van een Griekse koffie of een café frapé aan het kleine gezellige strandbarretje.

Commentaren: 0 (Discussie gesloten)
    Er zijn nog geen commentaren.