Geslaagde poollichtdag!

Op zondag 27 september 2015 vond Urania's poollichtdag plaats.

Een hele dag in het teken van de aurora borealis én een terugkomdag voor onze poollichtreizigers.


Een korte terugblik op een geslaagde dag!

Urania medewerker en poollichtfanaat Didier Van Hellemont geeft het startschot met een workshop poollichtfotografie.

Gewoon genieten van het poollicht is al geweldig, maar velen gaan ook graag naar huis met een paar mooie poollichtfoto's.... En daar komt toch een beetje techniek bij te pas.  Ervaringsdeskundige Didier maakte er een interactieve workshop van, met eerst de theorie en daarna de praktijk.  Hoezo, praktijk? Er was toch geen poollicht op zondagochtend? Nee, maar Urania heeft sinds kort wel een planetarium, waar één en ander kan gesimuleerd worden!

De lunchpauze wordt intensief gebruikt - niet enkel om te eten, maar ook om nader kennis te maken met ons planetarium én om door de grote Urania telescoop naar de zon te kijken. Er zijn indrukwekkende zonnevlekken te zien, en die hebben wel degelijk rechtstreeks iets te maken met poollicht!

Urania medewerker Alain Geenrits bijt de spits af van het namiddagprogramma met een geanimeerde demonstratie van hoe je een eenvoudige magnetometer in elkaar knutselt.  Een wat? Een magnetometer. Que? Dat is een instrument waarmee je een afwijking van het magnetisch veld van de aarde kan registreren. En laat nu poollicht net rechtstreeks gerelateerd zijn aan de fluctuaties van dit magnetisch veld. Handig dus als je op poollichtreis bent, en liever knus in je warme zetel aan het knetterende haardvuur zit te wachten tot het poollicht in zijn volle glorie verschijnt, in plaats van buiten uren te staan verkleumen....


Daarna is het tijd voor de hoofdspreker van deze poollichtdag. Johan De Keyser, hoofd Space Physics Division van het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA), wijdt de aanwezigen in in de elektromagnetische verschijnselen in de magnetosfeer van de Aarde, die aanleiding geven tot poollicht.

Een uiterst boeiend gebrachte en goed geïllustreerde voordracht, die door iedereen meer dan gesmaakt wordt.

Hoofd Space Physics Division, Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) - See more at: http://www.urania.be/urania/nieuws/poollichtdag-27-september-2015#sthash.NFc69ymw.dpuf
Hoofd Space Physics Division, Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie) - See more at: http://www.urania.be/urania/nieuws/poollichtdag-27-september-2015#sthash.NFc69ymw.dpuf

De pauze wordt weerom intensief benut, en niet enkel om de astrobar te spijzen:

  • Als aanvulling op de fotografieworkshop geeft Didier toelichting bij het gebruik van beeldbewerkingssoftware voor poollichtfoto's.
  • De toekomstige reislustigen krijgen de nodige info over Urania's poollicht- en eclipsreizen.
  • De deelnemers aan voorbije poollichtreizen bekijken meegebracht fotomateriaal en halen alvast fijne herinneringen op.

Het namiddagprogramma wordt afgesloten met 2 korte voordrachten. 

Didier vertelt waar je zoal heen kan reizen als je poollicht wil zien.

Urania én BIRA medewerker Stijn Calders onthult de details van de poollichtstorm van 17 maart 2015. Die zorgde nl. niet enkel voor spectaculair poollicht...

De poollichtreizigers én kandidaat-poollichtreizigers genieten vervolgens nog van 2 leuke video-montages van de reis naar Lapland in februari 2015.

Zoveel poollicht maakt een mens zowaar hongerig. 

Apéro-time dus!  En daarna doen we ons tegoed aan een gesmaakt poollichtbuffet.

 

En zo zit deze geslaagde poollichtdag er op.

Maar Urania sluit de deuren nog niet.... want de poollichtdag loopt naadloos over in de maansverduisteringsnacht!

Een heldere hemel zorgt ervoor dat ook die een succes wordt. Maar dat is stof voor een ander artikel....

Meer foto's van de poollichtdag vind je in het Urania poollichtdag-fotoalbum op onze facebookpagina.  "Like us" als je van ons reilen en zeilen op de hoogte wil blijven!

Was je erbij op de poollichtdag?  Vertel ons wat je ervan vond!

Wil je mee op poollichtreis? Raadpleeg onze reiskalender of kijk op de Urania poollichtreispagina.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0