Bardarbunga


UPDATE JULI 2015 - de eruptie is beëindigd

Sinds 29 augustus 2014 is de vulkaan Bardarbunga in IJsland in eruptie.  De uitbarsting doet zich voor in de vorm van een zgn. spleeteruptie (fissure eruption), ten noorden van de eigenlijke vulkaan, via een reeks oude kraters die dateren van uitbarstingen van 1797.

 

Je kan een en ander mooi volgen via deze webcam.

 

Hieronder een foto van 60 meter hoge lavafonteinen, genomen op 31 augustus, door een vulkanoloog ter plaatse.


We doorkruisten dit gebied tijdens onze Urania poollichtreis van augustus 2011.  Prima gelegenheid dus om wat herinneringen op te halen aan deze reis, en in het bijzonder aan de spectaculaire rit van Askja naar Nuyidalur. 


Onze reis was gestart vanuit Reykjavik, en na de klassieke "gouden cirkel" (met Thingvellir, Geysir en Gulfoss) waren we via de Kjollur route naar het noorden van IJsland gereden.  Daar bezochten we het gebied rond Myvatn en Krafla.  Dan trokken we weer het binnenland in, naar Askja.  Van Askja ging het verder zuidwaarts, naar Nuyidalur.  En het is exact in dit gebied dat er nu volop vulkanische activiteit is...

Deze tocht van zo'n 125 km gaat dwars door het ruige IJslandse binnenland, ten noorden van de grote Vatnajokull gletsjer.  De "weg" bestaat uit opeenvolgende gele paaltjes.  Wij verplaatsten ons met een 4x4 bus, bestuurd door een fantastische chauffeur, Günni.  Hij manoeuvreerde de bus vlotjes over rotsen, door rivieren en over spoelzandvlaktes, alsof het een makkie was...


Hieronder enkele foto's van de "weg" en van het landschap waarin zich nu een heel nieuw lavaveld aan het vormen is.

 

We arriveerden veilig en wel in de Nuyidalur berghut, waar we overnachtten én 's nachts (weliswaar zwak) poollicht konden waarnemen.

De Nuyidalur berghut is gelegen langs de Sprengisandur, een beruchte historische route die IJsland van noord naar zuid dwarst en enkel bereisbaar is in de maanden juli en augustus.   Zelfs in de zomermaanden is het er onherbergzaam en kan het er berekoud zijn.  Wij hadden weliswaar prachtig zonnig weer maar de hevige wind zorgde voor een gevoelstemperatuur omtrent het vriespunt.


Nadat we de Sprengisandur route tot een goed einde gebracht hadden (onze bus had er weliswaar een gebroken as aan overgehouden....) reisden we verder naar Landmannalaugar, nog zo'n IJslands natuurwonder....


Daarna ging het verder langs de zuidkust van IJsland, met o.m. Skaftafell, Jokulsarlon, en nog zovele andere prachtige plaatsen....

 

Een verslag van de hele reis kan je hier nalezen....

 

Na deze "zomerse" poollichtreis ondernamen we in 2012, 2013 en 2014 ook winterse poollichtreizen naar IJsland, telkens mét succesvolle poollichtwaarnemingen.

 

Ook in 2015 staat er weer een IJslandreis op ons programma: je vindt alle details via deze link.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0