Paros

"De wereld als opgave"

Leven in een onvoltooid heelal...

Reisseminar met Gerard Bodifee

 Van 3 tot 9 september 2020

 

 Het thema van de reis: Leven in een onvoltooid heelal...

 

In 1929 vond in het Zwitserse Davos een openbaar debat plaats tussen Cassirer en Heidegger. De twee beroemde filosofen discussieerden over een interpretatie van de filosofie van Immanuel Kant. Volgens Kant is het kenvermogen van de mens begrensd, maar de ethiek niet. Die is op de wil gebaseerd, niet op kennis, en schept

zelf de werkelijkheid waarnaar zij verwijst. Cassirer was het daarmee eens, Heidegger niet. Volgens Heidegger kan de mens zich niet bevrijden uit zijn ‘geworpenheid’ in de wereld. De filosofie heeft de taak de mens zijn illusies te

ontnemen.

 

Pers en publiek toonden een uitgesproken voorkeur voor de rebelse Heidegger en beschouwden hem als

winnaar van het debat.

Weinig jaren later raasde een allesvernietigende golf van ontmenselijking over Europa.

Heidegger werd ondertussen rector van zijn universiteit in Nazi-Duitsland, Cassirer moest vluchten en overleed in

ballingschap. Nog steeds wordt Heidegger in filosofische kringen vereerd, Cassirer is zo goed als vergeten.

We moeten op dat debat terugkomen. En op meer dan dat. Het onderwerp dat door Cassirer en Heidegger

aangesneden werd, betreft de rol van de mens in een onbestemde wereld waarin hij is terechtgekomen, angstig, behoeftig en niet begrijpend. Daarbij komt de vraag op: in hoeverre is deze wereld een gegeven, en in hoeverre biedt zij zich aan als een opgave? Wat staat ons te doen? Wat is de betekenis van wat we als individu

ondergaan of zelf ondernemen?

Antwoorden zijn er. We vinden ze in oude mythen, in filosofische ideeën en in de bevlogen verbeelding van begaafde schrijvers. Ze zijn talrijk en hopeloos tegenstrijdig. De moderne wetenschap beschrijft een wereld die geregeerd wordt door wetmatige causale relaties en verliest uit het oog hoe elk menselijk individu handelt uit eigen beweging en met eigen bedoelingen.

Meer dan ooit is het nodig een weg te vinden die leidt naar een dieper begrip van de waarachtige dynamische

relatie tussen mens en wereld.

De rust en inspiratie die daartoe nodig zijn, vinden we op het Griekse eiland Paros. Een week lang trekken we ons terug op deze plek om er ons te concentreren op de vraag naar de zin en de bestemming van het rusteloze menselijk bestaan. U bent uitgenodigd hieraan deel te nemen.

 

Lesgever: Gerard Bodifee, doctor in de wetenschappen, auteur van talrijke werken over onderwerpen op het gebied waar wetenschap, filosofie en religie elkaar raken.

Reisoverzicht

 

Dag 1: Welkom

 • Verwelkoming in Kalimera Paros.
 • Inchecken in hotel.
 • Kennismaking met de medereizigers.
 • Inleiding tot het seminar.

 

Dag 2-6: Seminar in Paros (O)

 • Iedere voormiddag verdiepen we ons in het thema van de reis.
 • In de namiddag staat een uitstap op het programma en verkennen we stap voor stap dit mooie eiland. Ook een uitstap naar het kleine buureiland Anti-Paros met zijn indrukwekkende grotten staat op het programma. Na deze week heeft Paros voor jou geen geheimen meer.
 • We voorzien iedere dag gelegenheid voor lunch en avondmaal.

De locatie

 

Voor dit seminar vonden we een unieke locatie, perfect geschikt voor deze gelegenheid. We zijn te gast in het prachtige en zeer rustig gelegen hotel Kalimera Paros. 

Dit hotel is één van de weinige hotels op het eiland Paros, gelegen "met de voeten in zee", slechts 60 meter verwijderd van het idyllische strand van Santa Maria. Het domein beslaat 19 ha vol met geurende cederbomen en zandduinen en het hotel zelf is gebouwd in authentieke Cycladische stijl. Door de geprivilegieerde locatie zijn de hotelgasten 's ochtends steeds de eersten om de befaamde Cycladische zonsopkomst uit de blauwe Egeïsche zee te begroeten. 

Met slechts 14 mooi ingerichte kamers, elk met private patio en voorzien van alle comfort, biedt dit hotel luxe gecombineerd met intimiteit, in een authentieke omgeving.

 

We hebben dit hotel gedurende het ganse verblijf exclusief voor ons!

 

Praktische informatie

 

 • Datum:           3 – 9 september 2020

    

 • Richtprijs: per persoon 1590,00 €

 •  Verblijf:

  Op Paros verblijven we in het prachtige en zeer rustig gelegen hotel Kalimera Paros. We hebben dit hotel gedurende het ganse verblijf exclusief voor ons. Meer info over het hotel via volgende link:    http://www.kalimeraparos.gr

 • Maximum 15 deelnemers!

Inbegrepen in deze prijs

 • Nederlandstalige reisbegeleiding op Paros.
 • Seminar door Gerard Bodifée.
 • Het verblijf gedurende 6 nachten in het Hotel Kalimera Paros op basis van kamer en ontbijt. Het hotel is exclusief voor onze groep.
 • Uitstappen op Paros
 • Voorreisvergadering

 

 

Niet inbegrepen

 

 • De reis heen en terug naar Paros
 • Persoonlijke uitgaven, fooien
 • Niet vermelde maaltijden
 • Dranken bij de maaltijden
 • Optionele activiteiten/bezoeken
 • Reis- en annuleringsverzekering

 

Opmerkingen

In het programma van dit reisseminar is de heen en terugreis niet inbegrepen. Dit laat iedereen toe zelf een zo voordelig mogelijke reisformule te kiezen. Het biedt dan ook de mogelijkheid om enkele dagen langer in Griekenland te blijven. Hetzij voor of na het seminar. We hebben op 2 september reeds enkele kamers in optie genomen voor diegenen die graag een dag op voorhand arriveren. Deze extra overnachting dient dan ter plaatse in het hotel betaald te worden.  Voor diegenen die geen ervaring hebben met reizen naar en in Griekenland verlenen we graag hulp bij het zoeken naar een geschikte reisformule.

Uitzonderlijk voor deze reis is ook dat er geen meerprijs is voor de alleen reizenden. Dus geen single-toeslag!

 

Download
Volledige reisbeschrijving
Programma Paros 2020.pdf
Adobe Acrobat document 1.4 MB

Deze reis wordt georganiseerd door Omnia Travel uit LeuvenMeer info of aanmelden voor deze reis

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.