Kreta

Leven is spelen met vuur

Een ongewoon planetair verschijnsel

26 juni - 3 juli 2022

 

THEMA

 

De aarde is de enige planeet in het zonnestelsel waarop leven voorkomt. Alleen al daardoor is leven een ongewoon verschijnsel. Hoe ongewoon, blijkt pas uit de manier waarop de levende wezens zich gedragen. Natuurwetten overtreden kunnen zij niet, maar op een creatieve wijze ermee spelen, lukt hen wonderwel. Wat levende wezens doen, is eigenzinnig, verrassend en ook gevaarlijk.

 

Karakteristiek voor het leven is dat het evenwichten verstoort en zich vervolgens op ingenieuze wijze handhaaft in een toestand van permanent niet-evenwicht. Zo hebben de planten de atmosfeer van de aarde ingrijpend gewijzigd en zo trotseren dieren de gewaagde situaties die zij zelf creëren. In de geschiedenis van de mensheid voltrekt zich een voortzetting van de biologische evolutie op een meer bewuste en doelgerichte manier, met nieuwe ambities en ook met meer risico’s dan ooit.

 

In deze seminaries vragen we ons af wat de aarde overkomt sinds zij in de greep van het leven onherkenbaar is veranderd. En waarom voltrekt dit drama zich alleen op de aarde? Hoe saai is in vergelijking daarmee de toestand bij onze buren, Venus en Mars; ook daarover zullen we ons verwonderen. We bespreken in het bijzonder de rol die de mens speelt in het kader van de evolutie van het leven op onze eigen planeet.

 

Alleen een beeld dat zich voldoende in ruimte en tijd uitstrekt en dat aandacht heeft voor de originaliteit van het leven in al zijn gedaanten, kan enig licht werpen op het probleem van wie wij zijn en wat ons op deze aarde (en elders) te doen staat. 

 

 

SCHEMA

 

1.  Trio met contrasten

Drie planeten met vergelijkbare eigenschappen, Venus, Aarde en Mars, hebben zeer verschillende evoluties doorgemaakt. Alleen op aarde is leven ontstaan, en dat heeft de toestand hier drastisch veranderd, paradoxaal genoeg, met grote risico’s voor het leven zelf.

 

2.  Uit evenwicht

Leven verstoort evenwichten. Elk levend wezen, bacterie, plant, dier, mens, trekt het milieu uit evenwicht en bevindt zich zelf, als organisme, ook niet in evenwicht. Deze merkwaardige toestand houdt gevaren in maar maakt de originele gedaanten en gedragingen van de levende wezens mogelijk.

 

3.  Evolutietheorieën

De biologische evolutie lijkt in strijd met de thermodynamische evolutie. De eerste gaat in de richting van toenemende complexiteit en organisatie, de tweede in de richting van verval en evenwicht. Toch is er geen tegenspraak; integendeel, de wetten van de thermodynamica maken juist het leven mogelijk.

 

4.  Expansie van het leven

Evolutie impliceert het doorbreken van grenzen. Groei en expansie zijn de natuurlijke dynamiek van het leven. Dat houdt ook in dat het aardse leven zich naar andere planeten kan uitbreiden.

 

5.  Het menselijk initiatief

Binnen de mensheid ontwaken ethische en esthetische idealen die oude biologische instincten aanvullen of vervangen. Daardoor neemt de mens het stuur van de evolutie in handen. Meer dan ooit houdt deze ontwikkeling hoop in, maar ook gevaren.

*** PLAATSEN OP AANVRAAG -  WACHTLIJST ***

 

PRAKTISCH

 

We verblijven in het stijlvolle hotel Philharmonie in Kalamaki  (www.oleander.gr) in het zuiden van Kreta. Dit hotel ligt op zo’n 200 meter van de kust, heeft een eigen zwembad, fitness en poolbar.

 

Seminarie: Er zijn iedere ochtend twee sessies van 1,5 uur (van 9.30 uur tot 11 uur en van 11.30 uur tot 13 uur). Tijdens de pauze is er de gelegenheid om iets te drinken aan de bar of een verfrissende duik te nemen in het zwembad.

 

Elke namiddag is er een uitstap voorzien in de omgeving.  Deelname hieraan is vrij en zonder kosten. Het is mogelijk om een lichte maaltijd te gebruiken in het hotel, maar iedere dag wordt er ook een gezamenlijke maaltijd voorgesteld in een telkens weer verrassende Griekse taverne.

 

 

 • Datum: 26 juni t.e.m. 3 juli 2022
 • Prijs per persoon op basis van
 •    2-persoonskamer:  1795 euro
 •    Toeslag 1-persoonskamer:  350 euro
 • INBEGREPEN in de prijs
 • Vlucht Brussel - Heraklion (Heen/Terug)
 • Transfer naar Kalamaki (Heen/Terug)
 • Het verblijf gedurende 7 nachten in Hotel Philharmonie (of bijgebouw), op basis
  van kamer met ontbijt.
 • De transfers zoals vermeld in het programma.
 • Uitstappen op Kreta (exclusief maaltijden)
 • Seminarie door Gerard Bodifee 
 • Vrij gebruik van alle faciliteiten van Hotel Philharmonie
 • NIET INBEGREPEN in de prijs
 • Annulerings- en bijstandsverzekering
 • Persoonlijke uitgaven, fooien
 • Maaltijden (middag/avond) , drank bij de maaltijden
 • Eventuele inkomgelden

 

COMBINATIE met reisseminar Christoffel Waelkens (19 - 26 juni 2022)

Wie beide reisseminars wil volgen, geniet een korting van 380 euro.

 

Deze reis wordt georganiseerd voor Omnia Travel 

Lic. A1121


Meer info of aanmelden voor deze reis

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Deel deze pagina